Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 28 december 2016 Garnalenvissers krijgen tijd voor duurzame investeringen

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - De garnalenvissers in de Waddenzee en de Noordzee hebben zicht op een nieuwe vergunning in het kader van de natuurbeschermingswet. De beoogde vergunning heeft een geldigheidsduur van 6 jaar en daarmee krijgen de garnalenvissers meer zekerheid om te investeren in een duurzame visserij.

Deze lange doorlooptijd maakt het mogelijk voor de sector om te investeren in nieuwe, meer duurzame vistechnieken. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische maatregelen zoals het vissen met een grotere maaswijdte (minder bijvangst), beperking van de vistijd en de ontwikkeling van lichtere tuigen (brandstof en bodem).

Bij alle partijen (overheden, natuurorganisaties en vissers) is er na een reeks van goede en soms pittige gesprekken volop vertrouwen in een goede uitwerking van de afspraken. "Dat geeft een enorme impuls voor het onderling vertrouwen in elkaar", vertelt de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer, die de gesprekken over de Waddenzee voorzit. Hij wordt daarbij ondersteund door het Programma naar een Rijke Waddenzee. "De ambitie van alle partijen is om de impact van de garnalenvisserij op de Waddenzee en Noordzee te halveren. Dat maakt de visserij toekomstbestendig en geeft ruimte voor natuurontwikkeling."

Black-box

Naast de diverse overeengekomen maatregelen verplicht de huidige vergunning de deelnemende schepen om vanaf 1 januari 2017 een blackbox met plaatsbepaling aan boord te hebben. Dit instrument is van groot belang voor de handhaving van de regels in de gesloten natuurgebieden in de Waddenzee (artikel 20-gebieden)en in het Natura 2000 gebied Noordzeekustzone. Het systeem biedt daarnaast waardevolle informatie over de visserij-inspanning in de tijd en de verspreiding over het visgebied.

De technische maatregelen, de blackbox en de meerjarige vergunning zijn een belangrijke stap voor een meer duurzame vorm van garnalenvisserij door deze sector. Het Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee zullen daarvan profiteren.

Daarmee wordt er invulling gegeven aan de afspraken in Viswad (Waddenzee) en VIBEG kader (Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl