Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 18 augustus 2015 Open middag op 26 augustus 2015 lelie en zantedeschia in Julianadorp

Proeftuin Zwaagdijk logoBron: Proeftuin Zwaagdijk - Bodem resetten, mijten en verzoling thema's tijdens open dag lelie en zantedeschia. Proeftuin Zwaagdijk en Agrifirm Plant organiseren op woensdag 26 augustus 2015 een open middag lelie en zantedeschia bij het proefveld van Floratuin Julianadorp.

De open middag staat in het teken van innovatie in de teelt. De lezingen gaan over het resetten van de bodem, mijtbestrijding en bij zantedeschia over verzoling. Op het proefveld zijn teeltspecialisten aanwezig om onderzoek toe te lichten. Daarnaast geven een aantal bedrijven bij het proefveld inzicht in de laatste ontwikkelingen in precisielandbouw. De open middag is van 13:00 uur tot 17:00 uur en vindt plaats aan de Rijksweg 85 te Julianadorp. De bijeenkomst telt mee voor spuitlicentieverlenging.

Bodem resetten en mijten

Het programma start om 13:15 uur met een lezing van Aaldrik Venhuizen, R&D manager bij Agrifirm Plant, over bodem resetten. Bij bodem resetten worden 100% plantaardige Herbie-korrels of vloeistoffen ingebracht in de bodem, gevolgd door het afdekken van de bodem met een folie gedurende 1 tot 8 weken, afhankelijk van temperatuur en te bestrijden ziekten. Na deze periode is de grond vaak geheel vrij van ziekten en plagen als aaltjes, schimmels en insecten. Kortom een biologische alternatief voor grondontsmetting of inundatie. De tweede lezing voor lelietelers gaat over een nieuwe methode van mijtbestrijding. De sector beschikt op het moment over beperkte mogelijkheden voor mijtbestrijding. Tijdens de lezing wordt een nieuwe bestrijdingsmethode toegelicht.

Teeltonderzoek lelie

Op het proefveld kunnen bezoekers met eigen ogen aanschouwen welke innovatieve ontwikkelingen gaande zijn in de lelieteelt. In de proeven worden bestaande en vernieuwende teeltstrategieën met elkaar vergeleken. In een bemestingsproef van Agrifirm Plant worden gericht meststoffen vergeleken die als toevoeging dienen op een standaard bemesting om de plantvitaliteit en beworteling te verbeteren.

Naast bemesting komen de onderwerpen onkruidbestrijding, bolontsmetting en de toepassing van Transformer uitgebreid aan de orde. Transformer is een product dat de 'waterafstotendheid' van gronddeeltjes vermindert en zorgt voor verbetering van de wateropname van de bodem. In de onkruidproef ligt de nadruk op nieuwe bodemherbiciden. Ook interessant is een proef met ecologische lelieteelt van het praktijknetwerk 'natuurlijk leven, natuurlijk telen' waarbij groene alternatieven voor chemische gewasbescherming zijn geïntegreerd in de teeltwijze.

Programma zantedeschia

Voor de zantedeschia telers is een speciaal programma opgezet. Van 14:30 uur tot 15:30 uur zijn er twee lezingen. De eerste is van Frank Kreuk, onderzoeker bloembollen bij Proeftuin Zwaagdijk, over verzoling. Vorig jaar is in samenwerking met telers in het Noordelijk Zandgebied onderzoek opgestart naar de invloed van drogen, bewaren en het moment van oogsten op verzoling. De eerste resultaten worden gepresenteerd. De tweede lezing gaat over een nieuwe methode van mijtbestrijding. Voor en na de lezing kunnen de telers een bezoek brengen aan het proefveld. Net als in lelie heeft Agrifirm Plant een bemestingsproef aangelegd in zantedeschia waarbij het effect van toevoegingen aan de bemestingsstrategie op plantvitaliteit, bodemverbetering en beworteling wordt getest. In de andere proef worden verschillende strategieën vergeleken met gewasbespuitingen, grondbehandelingen en knolontsmettingen om het gewas zo vitaal mogelijk te houden. Daarnaast is een onkruidproef aangelegd met nieuwe bodemherbiciden.

Spuitlicentieverlenging

Indien u om 13:00 uur aanwezig bent, minimaal drie uur blijft en de lezingen bijwoont, kunt u deze middag mee laten tellen voor verlenging van de spuitlicentie. Het thema van deze licentiebijeenkomst is 'Teelt'. De kosten bedragen € 40,-- en worden achteraf verrekend. Vergeet niet uw licentie mee te nemen!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl