Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 09 januari 2014 Nanogeneeskunde in de regio Noord-Holland Noord

De toepassing van nano in de geneeskunde opent een wereld met ongekende mogelijkheden: het belooft betere preventie, vroege diagnostiek en snellere en goedkopere behandeling van patiënten. Tijdens het Health Café op 20 november 2013 kregen de aanwezigen een blik in de toekomst.

Wethouder Peter de Baat verwelkomde iedereen namens de gemeente Alkmaar: "Ik hoop dat vandaag nieuwe relaties ontstaan die vruchtbaar en langdurig kunnen zijn." Frank Willenborg, projectmanager Holland Health, beaamde die wens.

"Nanogeneeskunde wordt een belangrijk aandachtsveld van Holland Health. Een aantal partijen is al actief op dit gebied en kunnen elkaar heel goed inspireren. Zou het niet mooi zijn om een Nano Kenniscentrum op te richten?"

Compleet lab op een chip

Hoe inspirerend de wereld ter grootte van atomen en moleculen is, bleek deze middag. Dr. Aurel Ymeti van Ostendum R&D uit Twente ontwikkelt een ‘lab-on-a-chip’. "Alles wat in een lab wordt getest kan binnenkort op een wegwerpchip worden uitgevoerd. Daarop zitten biosensoren die realtime bacteriën en virussen kunnen detecteren in bloed, speeksel, urine, water etc. Deze methode is sneller, goedkoper en duizend keer gevoeliger dan de huidige testen. Nu gaat een patiënt, via zijn huisarts, naar het ziekenhuis om bloed te laten afnemen.

Er worden tests gedaan en dagen later volgt de uitslag. Met deze lab-on-a-chip kan een huisarts - of de patiënt zelf - deze tests uitvoeren en binnen enkele minuten staat de uitslag op het scherm. Bij traumapatiënten op een spoedeisende hulp kunnen deze minuten zelfs levensreddend zijn."

Daarnaast zijn er legio toepassingen te bedenken zoals vroege diagnose van ziekten als kanker, controle van voedsel en water (E. coli, salmonella) of de controle van reizigers op SARS of Mexicaanse griep. "De wereldwijde markt voor wegwerpchips wordt geschat op meer dan 40 miljard dollar. Als de certificering rond is, kunnen we dit binnen drie tot vier jaar introduceren."

Ethische vragen

Nanotechnologie heeft ook behoefte aan spelregels, betoogde Dr. Mehdi Jiwa van Symbiant uit Alkmaar. Als patholoog is hij gespecialiseerd in het ontrafelen van DNA, met name bij kankerpatiënten. "We kunnen een moleculair profiel maken van elke patiënt en tumor. Deze technologie levert immens veel data op. Waardevolle informatie over ziekten, optimale doses van medicijnen, samenstelling van tumoren etc. Maar hoe houd je het in de hand? Waar blijven deze gegevens en wie krijgt toegang? Wetenschappers, artsen, verzekeraars, de patiënt zelf? Kan bijvoorbeeld een werkgever straks een genenkaart van een sollicitant inzien? Of een verzekeraar om de premie vast te stellen?" Aangezien op dit moment niemand de regie voert, roept Dr. Medhi Jiwa derhalve op tot regulering.

Snelle diagnose bloedziekten

Mechatronics uit Zwaag, winnaar van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2012, heeft een ontdekking gedaan waarmee bloedafwijkingen zeer snel en nauwkeurig bepaald kunnen worden. Jan de Zoeten: "Dankzij nanotechnologie weten we dat een rode bloedcel niet zo simpel in elkaar zit als gedacht. Deze cellen zijn vervormbaar dankzij een ingenieus cytoskelet, bestaande uit knooppunten en een netwerk van elastische veren. Erfelijke afwijkingen kunnen fouten veroorzaken in dit systeem. Er zijn diverse bloedafwijkingen, soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden, die een totaal andere behandeling vereisen. Op nanoschaal is dat onderscheid nu mogelijk. Dat de juiste diagnose kan worden gesteld maakt een wereld van verschil voor de patiënt."

Veelzijdig onderwerp

Uit de reacties en discussies bleek dat nanogeneeskunde een veelzijdig onderwerp is, waarover verder gepraat moet worden. Deze middag was in elk geval een inspirerend startpunt!

Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. (Bron: Holland Health)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl