Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 15 augustus 2013 Open dag lelie en zantedeschia Noordelijk Zandgebied op 4 september 2013 in Julianadorp

Proeftuin Zwaagdijk logoBron: Proeftuin Zwaagdijk - Nieuwe teeltontwikkelingen, opvallende zaken bij de keuring van lelie, PlAMV en de juiste keuze van het spuitmoment. Dit zijn allemaal zaken die uitgebreid aan de orde komen tijdens de open dag lelie en zantedeschia bij het proefveld van Floratuin Julianadorp aan de Rijksweg 85. De open dag wordt georganiseerd op woensdag 4 september 2013 van 13:00 uur tot 17:00 uur door Proeftuin Zwaagdijk en Agrifirm Plant.

Lezing BKD en Paul Goorden Cebeco Agrochemie

In de bedrijfsgebouwen van Floratuin Julianadorp verzorgt Vincent Cornelissen van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) een lezing over de structurele aanpak van virussen in lelie, waaronder PlAMV. Hij zal terugblikken op opvallende zaken in monsterresultaten van vorig seizoen en vooruitblikken op komende ontwikkelingen.

De omgang met PlAMV in het handelskanaal is daarbij een belangrijk item.

Regelmatig zal ook een uitstapje worden gemaakt naar de ontwikkelingen in zantedeschia.

Paul Goorden van Cebeco Agrochemie geeft een lezing over de invloed van het weer op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. In de lezing wordt uitgelegd hoe de verschillende weerparameters van cruciaal belang zijn voor de werking van gewasbeschermingsmiddelen. Het juiste spuitmoment van herbiciden, insecticiden en fungiciden in verschillende formuleringen wordt besproken. U komt bijvoorbeeld te weten dat het toepassen van bodemherbiciden op droge grond nauwelijks zin heeft. Daarnaast zal Paul Goorden ingaan op de juiste luchtvochtigheid bij het toepassen van systemische middelen en de invloed van lichtafbraak. Ook opname, hechting en preventief handelen zijn onderwerpen de aan bod komen. Tijdens de lezingen krijgt u handvatten om het beste resultaat te behalen voor het gewas, de portemonnee en het milieu.

De lezingen zijn van 13.15 uur tot 14.45 uur waarna u het veld op gaat.

Onderzoek in lelie

Op het proefveld kunnen bezoekers met eigen ogen zien welke innovatieve ontwikkelingen gaande zijn in de lelieteelt. In de proeven worden bestaande en vernieuwende teeltstrategieën met elkaar vergeleken. Onderzoekers en teeltspecialisten zijn aanwezig om de proeven toe te lichten. In een bemestingsproef van Agrifirm Plant wordt het effect van bladmeststoffen en bodemverbeteraars vergeleken met standaard meststoffen. Naast bemesting komen de onderwerpen bolontsmetting, onkruidbestrijding en vuurbestrijding uitgebreid aan de orde. Bij de bolontsmettingsproeven worden de resultaten van voorgaande jaren gepresenteerd en op het veld is de actuele stand van het gewas te zien. In de vuurbestrijdingsproef worden de spuitschema's van Belchim Crop Protection, Bayer CropScience, BASF, Mabeno en Syngenta Crop protection met elkaar vergeleken. Ook op het gebied van onkruidbestrijding wordt weer het nodige gedaan. Er wordt o.a.

veel aandacht geschonken aan het lage doseringssysteem na opkomst.

Onderzoek in zantedeschia

De teelt van zantedeschia kent nog vele geheimen omtrent de teeltomstandigheden en bestrijding van ziekten en plagen. Op het proefveld wordt dit jaar wederom veel aandacht besteed aan de vitaliteit van het gewas. Het onderzoek van Agrifirm Plant richt zich verder op onkruidbestrijding en optimalisatie van de bemesting.

Spuitlicentieverlenging

Indien u minimaal drie uur aanwezig bent en de lezingen bijwoont kunt u deze middag mee laten tellen voor verlenging van de spuitlicentie. Het thema van deze licentiebijeenkomst is 'Teelt'. De kosten bedragen € 35,-- en worden achteraf verrekend. Vergeet niet uw licentie mee te nemen!

U bent van harte welkom op de open middag aan de Rijksweg 85 te Julianadorp op woensdag 4 september 2013 van 13.00 tot 17.00 uur. We hopen dat de open middag bijdraagt aan een succesvolle bedrijfsvoering.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl