Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 19 juli 2013 Den Helder verscherpt alcoholbeleid

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) geeft gemeenten meer mogelijkheden om lokaal invulling te geven aan alcoholbeleid en om (overmatig) alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Den Helder trekt daarbij scheidslijnen tussen horeca en kantines.

Schenktijden beperkt

De nieuwe wet verplicht gemeenten een verordening op te stellen waarin alcoholverstrekking wordt geregeld voor zogenoemde paracommerciële inrichtingen: stichtingen, buurthuizen en (sport)verenigingen met kantines. In deze verordening worden onder meer de schenktijden voor alcoholische dranken vastgelegd. De gemeente gaat die schenktijden voor alle soorten paracommerciële instellingen gelijk trekken en beperken. Er mag dan alleen alcohol geschonken worden op doordeweekse dagen tussen 17.00 uur en 0.00 uur en op zaterdagen en zondagen tussen 15.00 uur en 0.00 uur. Oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca wordt zodoende voorkomen en het biedt mensen volop gelegenheid de reguliere horeca te bezoeken indien daar nog behoefte aan is. De toegangsstop is 02.00 uur. Daarnaast zijn "happy hours" straks niet meer mogelijk en beperkt de gemeente de mogelijkheden voor prijsacties.

Toezicht

De nieuwe wet bepaalt ook dat gemeenten, en wel de burgemeester, verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de regels. Voorheen hield de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het toezicht.

Burgemeester Schuiling: "Onderzoek met mysteryshoppers toont aan dat die naleving niet in orde is. Het gaat hier gelukkig beter dan in de rest van het land, maar nog te veel jongeren slagen erin alcoholische drank te kopen terwijl ze daarvoor te jong zijn. In het najaar gaan we het onderzoek herhalen. Ik reken erop dat het resultaat dan beter is."

Vroeger uit

Den Helder heeft al eerder maatregelen getroffen om het alcoholbeleid aan te scherpen, in zoverre is er geen sprake van extra regeldruk. Burgemeester Schuiling: "We kiezen voor zoveel mogelijk eenduidigheid en helderheid. Soms hebben we de optie voor regels laten vallen.Vorig jaar hebben we een toegangstop voor de horeca vastgesteld op 02:00 uur, daarmee vervroegen we het uitgaansleven. De mogelijkheid om nu sluitingstijden ook aan leeftijden te koppelen vinden we daarom voorlopig niet nodig. Ook het onderscheid tussen zwak alcoholische dranken en sterke drank, dat in sommige gemeenten wel wordt gemaakt, wordt door ons niet overgenomen. Ook dat is in overeenstemming met het huidige beleid."

Het nieuwe alcoholbeleid van de gemeente Den Helder wordt een jaar na inwerkingtreding geëvalueerd.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl