Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 05 juli 2013 Ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid brengt werkbezoek regio Noord-Holland Noord

Gisteren kwam Mirjam Sterk, ambassadeur van de aanpak jeugdwerkloosheid voor een werkbezoek naar de regio Noord-Holland Noord. Haar boodschap is duidelijk: zij roept werkgevers en werknemers in de regio op om met sectorplannen te komen.

mirjam sterk elly konijn aart ruppert
Mirjam Sterk, Elly Konijn, Aart Ruppert

Na een rondleiding door de paprikakassen van Sweetpoint in Middenmeer volgde een inhoudelijk gesprek met werkgevers in de tuinbouw, kenniscentra, bestuurders van gemeenten en UWV. In de tuinbouw werken voornamelijk Oost- Europeanen. Eerdere projecten om werkzoekenden uit de regio te plaatsen hebben slechts beperkte resultaten opgeleverd. Sterk motiveerde de aanwezigen om er nieuwe energie in te stoppen en met een plan te komen.

Afgesproken is dat SVO, het kenniscentrum voor food, het initiatief neemt om een pilot te starten met werkgevers, gemeenten en UWV.

Het werkbezoek werd vervolgd bij Espeq Opleidingsbedrijven voor de Bouw in Heerhugowaard. Onder leiding van Jeroen Veerman van VNO-NCW vond een gesprek plaats met de directie van Espeq en Installatiewerk Noord-Holland, bestuurders van gemeenten, het Horizon College, FNV en UWV. De bouw staat momenteel erg onder druk. Toch geeft Henry Meijdam, directeur van Espeq, aan dat niet het aantal stageplaatsen maar het gebrek aan instroom van leerlingen het grootste knelpunt is. Het behoud van vakkrachten is daarom van groot belang.

Kansen in sectorplannen

Ook voor de bouw gaf Mirjam Sterk aan er kansen liggen in sectorplannen.

Sterk: 'Plannen die leiden tot meer werk of stageplekken voor jongeren, behoud van vakkrachten en de begeleiding van met ontslag bedreigde werknemers naar nieuw werk krijgen voor de helft een financiële bijdrage van de overheid. Dit kan het beste op regionaal niveau aangepakt worden.' Het gaat om gezamenlijke plannen van werkgeversorganisaties en betrokken vakbonden.

Elly Konijn, wethouder van de gemeente Alkmaar en voorzitter van het RPA- NHN, sprak zich positief uit over de basis die er ligt voor samenwerking in de regio. Wethouder Konijn: 'de drie O's, ondernemingen, onderwijs en overheid hebben zich bestuurlijk verenigd in het RPA-NHN. Er zijn goede afspraken gemaakt met werkgeversorganisaties in de sector Techniek, waarbij het RPA vanuit het programma Inclusieve Arbeidsmarkt ondersteuning biedt.

Ook andere sectoren die plannen hebben om de arbeidsmarkt in de regio te bevorderen kunnen rekenen op ondersteuning vanuit het RPA-NHN.'

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl