Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 18 april 2013 Bouw hightech laboratorium ECN en TNO van start

In opdracht van ECN en TNO is op 16 april 2013 de bouw gestart van een wereldwijd uniek multifunctioneel hightech laboratorium op de Eindhovense High Tech Campus (HTC). De oplevering is gepland rond begin 2014. Voor ECN betekent dit een belangrijke stap en uitbreiding van de al sinds 2011 bestaande vestiging op de campus in Eindhoven, waar ECN activiteiten plaatsvinden op het gebied van dunne-film zonneceltechnologie en geavanceerde lasertechnieken.

ECN heeft zich gevestigd in Eindhoven om nauw samen te kunnen werken met het Nederlandse bedrijfsleven in die regio. In het nieuwe gebouw worden onder andere onderzoeksprogramma's opgezet. Het doel is om commerciële spin-off te genereren in sectoren waarin de ELAt-regio (Eindhoven-Leuven-Aachen triangle) sterk is. Denk bijvoorbeeld aan high-tech machinebouw en materialen. Door nauwe samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven uit de hele keten kan het gat tussen pure R&D en industriële toepassing kleiner worden.

Door het bij elkaar brengen van R&D en industriële toepassing verwerft Nederland een sterke positie als exporteur van zonneceltechnologie. Zo kan Nederland de concurrentie een stap voor blijven.

Dunne-filmtechnologie is een innovatieve technologie waarbij zonnecellen worden gebaseerd op ultradunne actieve lagen. De komende decennia neemt het gebruik van deze zogenoemde dunnefilmcellen een grote vlucht op de zonnestroommarkt. De voordelen ten opzichte van de huidige generatie silicium zonnecellen zijn groot. Zo zorgt het ultradunne materiaal voor lichte en buigzame cellen waardoor bijvoorbeeld roll-to-roll productie mogelijk is. Daarbij worden zonnepanelen gemaakt zoals een krant gedrukt wordt. Dit is zeer goedkoop en efficiënt doordat er relatief weinig materiaal gebruikt wordt bij hoge productiesnelheden.

ECN bouwt vanuit het nieuwe onderkomen met de onderzoekspartners het samenwerkings-verband Solliance verder uit. In Solliance bundelen zes onderzoeksinstellingen (ECN, TNO, de Technische Universiteit Eindhoven, Holst Centre, Imec en Forschungszentrum Jülich) hun krachten op het gebied van dunne-filmzonnecellen. ECN heeft dit samenwerkingsverband geïnitieerd en het is mede dankzij een substantiële investering van de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen. Noord-Brabant wil de innovatiekracht van de regionale industrie vergroten en ondernemerschap stimuleren.

Meer informatie op www.ecn.nl (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl