Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 19 februari 2013 Europees visserijbeleid hervormd

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het voltallige Europese Parlement de hoofdlijnen voor het nieuwe visserijbeleid vastgesteld. De vissers in Europese landen staan voor flinke uitdagingen. Ze mogen vanaf 2015 niet meer vis vangen dan verantwoord is voor het voortbestaan van de soort. Bovendien moeten ze vanaf 2016 alles wat ze vangen ook aan land brengen.

Visserijraad

Tot voor kort werden de Europese visserijregels bepaald in de Visserijraad, de vergadering van visserijministers van de EU-landen. De noodzaak voor een breed gedragen visserijbeleid waarin duurzaamheid centraal staat was nu zo groot, dat nu is besloten om er een zaak voor het hele Europese Parlement van te maken. De Europese Commissie (zeg maar de regering van Europa) maakte een voorstel, waar al met al maar liefst 2800 wijzigingsvoorstellen voor werden ingediend. Toen die allemaal waren behandeld stemde het Parlement in met een paar baanbrekende vernieuwingen.

Zo veel als verantwoord is

Al in 2015 moet het systeem van vangstvergunningen zo zijn ingericht, dat alle vissers bij elkaar niet meer vangen dan verantwoord is voor het duurzaam voortbestaan van het visbestand. Visserijbiologen noemen dat de Maximum Sustainable Yield (MSY). De toekomst van de vissoort wordt dus belangrijker dan de dagopbrengst van de vissers.

Alles meenemen

Vanaf 2016 moeten de vissers alles wat ze vangen ook aan land brengen. Nu gaat alles wat geen geld opbrengt overboord. Voor een paar soorten, waaronder haring, gaat deze maatregel al eerder in. De ondermaatse vis van soorten waarvoor vangstrechten gelden, tellen voortaan ook mee voor de totale vangst. Een Nederlandse platvisvisser komt na 2016 niet alleen met mooie, grote schol en tong thuis, maar ook met een paar kisten ondermaatse vis, en bovendien flink wat grauwe poon, schar, pitvis, schurftvis, dwergtong en kleine pieterman. Voor sommige van deze nieuw aangevoerde soorten zullen slimme ondernemers een nieuwe markt ontwikkelen, maar het merendeel zal waarschijnlijk in het diervoeder terecht komen. (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl