Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 20 september 2012 Krab van de Texelse Stenen

Het Urker visserijbedrijf UK163 heeft nu een ruim jaar lang geexperimenteerd met de krabbenvisserij op de Noordzee. De krabben worden gevangen in kooien waar ze in gelokt worden met aas. Schollekoppen doen het goed, maar ook ondermaatse vis die wordt bijgevangen door de collega's trekt veel krabben aan. De vissers noemen de krabbenvisserij zelf puur duurzaam, want er is geen bijvangst, de zeebodem wordt met rust gelaten en het brandstofverbruik is laag.

Pionieren

De Urkers zijn de eerste Nederlanders die de krabbenvisserij uitproberen. Tot zij begonnen kwam er alleen af een toe een Ierse 'supercrabber' naar de Zuidelijke Noordzee om er op krab te vissen. Omdat die Ieren best wel succes hadden vroegen de mannen van de UK163 subsidie aan bij het Visserij Innovatie Platform. Die werd toegekend.

Levend aan wal

Een krabbenkotter zet honderden krabbenkooien, voorzien van aas, uit op de zeebodem. De Noordzeekrabben kruipen er in en kunnen er niet meer uit. De kooien worden aan boord gehaald en de vangst wordt levend in een bak verzameld. Om te voorkomen dat de krabben elkaar te lijf gaan worden de pezen van de scharen doorgesneden. Zo gaan de krabben naar de afslag.

Kooien op de Stenen

Noordzeekrabben worden gevangen in gebieden met een stenige zeebodem, zoals de Texelse Stenen. Dat is gunstig voor de krabbenvissers, want daar vissen niet veel sleepnetvissers. Die zijn immers bang om hun netten te verspelen op de onregelmatige bodem. Toch heeft de UK163 al een keer een hele 'lijn' aan krabbenkooien verloren omdat die per ongeluk werd losgetrokken door een sleepnetvisser. Dan gaat een flinke investering verloren. De krabbenvissers zouden dus het liefst willen vissen in gebieden waar helemaal geen sleepnetvisserij is.

Meer informatie op www.ecomare.nl (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl