Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 25 mei 2012 Voortvarende Expertsessie Regio Matchpoint op 14 mei 2012

Op maandagmiddag 14 mei 2012 vond de Expertsessie Regio Matchpoint plaats bij de Kamer van Koophandel. Doel van deze bijeenkomst was het verkennen van de mogelijkheden om te komen tot een regionaal intersectoraal mobiliteitsnetwerk, wat hiervoor nodig is en wat de voordelen hiervan zijn.

Wethouder Peter de Baat van de gemeente Alkmaar opende de Expertsessie Regio Matchpoint en zei verheugd te zijn over de grote opkomst en interesse om mee te doen aan het bouwen van een regionaal, intersectoraal mobiliteitsnetwerk Matchpoint. Kijkend naar de ontwikkelingen binnen organisaties en ook op de regionale arbeidsmarkt is het van groot belang om de knelpunten die op korte en langere termijn gaan spelen te lijf te gaan. Op korte termijn zullen er mensen vertrekken, echter binnen een paar jaar is er behoefte aan nieuwe mensen door o.a. de uitstroom van de babyboomers. Het is van groot belang om als aantrekkelijk werkgever bekend te staan om aan gekwalificeerd personeel te komen. Een mobiliteitsnetwerk dat diverse branches omvat kan daarbij helpen.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd om de mogelijkheden te verkennen. Een groot aantal organisaties heeft al te kennen gegeven enthousiast te zijn.

Dhr. T. Pennink, directeur van de Kamer van Koophandel benadrukte de economische invalshoek. In onze regio (en daarmee bedoelt hij de hele regio boven het Noordzeekanaal) bevinden zich een paar krachtige sectoren die nu al zitten te springen op mensen maar die deze niet kunnen vinden. Heel veel talent verlaat de regio en vertrekt naar Amsterdam. Terwijl er nu veel ontslagen vallen weten we tegelijkertijd dat de problemen zich rond 2015 voor zullen doen: Waar halen we de mensen nog vandaan? De uitdaging nu is: Hoe houden we nu het talent vast en hoe zorgen we voor omscholing naar de vragende sectoren. Hoe kunnen we het huidige overschot aan mensen binnen onze eigen organisaties uitplaatsen naar andere (vragende) sectoren en zodoende alle talenten voor onze regio behouden ? Na een eerste verkenning door de deelnemers volgde een interview met Annet Hartnack, hoofd P & O bij de gemeente Alkmaar en projectleider voor het Regio Matchpoint. De ambitie van het Regio Matchpoint is 50 deelnemende organisaties per 1 januari 2013. Het idee van Regio Matchpoint is een regionaal en intersectoraal careercenter dat zorgt voor instroom, doorstroom, behoud en ontwikkeling van medewerkers. Regio Matchpoint is de professionele matchmaker op de regionale arbeidsmarkt en matcht vraag en aanbod op die markt.

De vraagkant bestaat uit de (tijdelijke) vacatures / opdrachten van de deelnemende organisaties. De aanbodkant wordt gevormd door de medewerkers van die organisaties.

Het regionaal matchpoint biedt loopbaanfaciliteiten aan deze medewerkers. Hierdoor creëert het matchpoint ondermeer een toename van loopbaanmogelijkheden, baan - baan - mobiliteits- bewegingen en re-integratiemogelijkheden van medewerkers, samenwerking op het gebied van werving en selectie, lagere kosten van werving en selectie, kennisdeling, regionaal behoud van talenten, een positief imago van de regio en een positief imago van de regionale werkgevers.

Regio Matchpoint is gericht op drie pijlers: de werknemer (aanbod) , de werkgever (vraag) en ontwikkeling.

Het Regio Matchpoint wordt opgezet voor werkgevers in de hele regio Noord-Holland Noord. Anjo Douma van Ondernemend Alkmaar merkte tijdens de bijeenkomst op dat de ondernemers in Alkmaar samen met WNK uitzendorganisatie Inzet hebben opgezet, waarbij werkzoekenden vanuit een uitkering bemiddeld worden naar een plek op de arbeidsmarkt. Inzet doet ook aan outplacement van werkenden. In de uitwerking van het Regio Matchpoint zal rekening gehouden worden met lopende initiatieven.

Als eerste vervolgstap wordt er in samenwerking met een aantal aanwezige organisaties op korte termijn een businesscase opgesteld. Per 1 september starten dan de eerste deelnemers en de kick-off met de beoogde 50 deelnemers zal rond 1 januari 2012 plaatsvinden. (Bron: Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl