Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 23 maart 2012 Keukencentrum Texel en Landgoed de Bonte Belevenis winnaars Texelse Ondernemersprijs 2012

Keukencentrum Texel wint Texelse Ondernemersprijs 2012, Landgoed de Bonte Belevenis ontvangt Jongerenprijs

Keukencentrum Texel van ondernemer Marjet van der Vis heeft woensdag de Texelse Ondernemersprijs 2012 gewonnen. In een volle OSG De Hoge Berg kreeg zij uit handen van jurylid Fenneke Krafft de Donna di Mare uitgereikt. Zij liet daarbij medegenomineerden Van Lamsoor tot Oorlam en Landgoed de Bonte Belevenis achter zich. De jury bestond naast Krafft uit voorzitter Jook Nauta, Ben Bakker, Jeroen Noot en Ruud Koornstra.

De Jongerenjury riep Landgoed de Bonte Belevenis uit tot winnaar. De onderneming van Joscha Schoots en Inge Yntema liet daarbij medegenomineerden SnelStart en Keukencentrum Texel achter zich. De Jongerenjury bestond uit de 5VWO leerlingen Sarah van Veller (voorzitter), Joren Bakker, Hayat Suleiman Mohammat, Sergio Schermer en Merel van der Wal. Sprekers Maurits Groen en Ruud Koornstra inspireerden de aanwezigen op eigen wijze tot duurzaam ondernemerschap.

Juryrapport Texelse Ondernemersprijs 2012

Toekomstbestendig ondernemen met People, Planet & Profit goed in balans. Dat is waar bedrijven en organisaties aan moesten voldoen om voorgedragen te kunnen worden voor de Texelse Ondernemersprijs 2012 van Stichting Duurzaam Texel. Na een oproep zijn maar liefst 24 kandidaten naar voren gebracht. Rechtstreeks door het bedrijf, door supporters of vanuit het Texels Ondernemers Platform. Allen in meer of mindere mate passend in deze profielschets. Aan de jury de eer en het genoegen om de drie bedrijven die het best scoorden te nomineren, om daaruit vervolgens een winnaar te selecteren.

Een belangrijk criterium voor de jury vormt de balans tussen People, Planet & Profit. Oftewel financieel gezond ondernemerschap, met oog voor milieu, eigen omgeving en mensen binnen en buiten de onderneming. Daarnaast speelde ook de mate van i nnovatief, creatief en dynamisch eigentijds ondernemerschap een belangrijke rol in de beoordeling. Deze criteria tezamen vormen een gedegen toekomstbestendig ondernemingsprofiel. Na rijp beraad zijn genomineerd onderneemster Marjet van der Vis met haar eenmanszaak Keukencentrum Texel, de VOF van Joscha Schoots en Inge Yntema Landgoed de Bonte Belevenis en Van Lamsoor tot Oorlam, de vennootschap onder firma van Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe. Van alle drie bedrijven heeft de jury vastgesteld dat die het beste aan de criteria voldoen.

Om zich een goed beeld te vormen van eerst alle voorgedragen en later de drie genomineerde bedrijven, is de jury meerdere malen samengekomen. De juryleden hebben uitgebreid de toegestuurde informatie uitgeplozen. Websites en zelfs de accountants van de genomineerden zijn geraadpleegd. Daarnaast heeft een afvaardiging van de jury de drie genomineerde bedrijven bezocht om ter plekke een - in alle drie de gevallen smakelijk - kijkje in de keuken te nemen. Dit laatste met name leidde tot een zeer reële beeldvorming van de bedrijven. De jury was aangenaam verrast over de diverse samenwerkingsverbanden tussen de drie kanshebbers. Het is puur toeval dat alle drie de bedrijven zich in de culinaire en streekproduct gerelateerde hoek bevinden. Maar wellicht geeft dit er juist wel blijk van dat dit een actueel en kansrijk thema is waar Texel en Texelse bedrijven zich momenteel goed mee kunnen profileren. U kent de genomineerden al, wellicht heeft u zelf ook een favoriet, nog even kort de drie op een rij.

In alfabetische volgorde:

Keukencentrum Texel

Waarschijnlijk het allereerste bewust duurzaam gebouwde keukencentrum van heel Nederland, een ware Texelse proeftuin! Wie Keukencentrum Texel zegt, zegt Marjet van der Vis. Het is prijzenswaardig dat Marjet heeft durven en willen investeren in een duurzame ontwikkeling en daarin heeft doorgezet. Een voorbeeld voor Texel, maar ook voor ondernemers aan de overkant. Marjet voert deze voorbeeldfunctie door in haar eigen verkoop en schroomt niet om klanten te adviseren over energiegebruik - en vooral energiebesparing - bij keukenapparatuur. In de kookwinkel worden duurzame merken en producten verkocht.

Opvallend detail is dat Marjet niet zozeer de producten verkoopt, maar vooral het gebruik daarvan. Evenals in de gratis workshops staat daarbij het gebruik van lokale producten en samenwerking met lokale producenten voorop. Een Texelse onderneemster pur sang, goed doordrongen van het profijt van duurzaam ondernemerschap.

Landgoed de Bonte Belevenis

Al vanaf het ontstaan op het Wezenland van toegevoegde waarde voor het activiteiten- en 'belevingen' aanbod van de recreatie op Texel. Onderscheidend in aanpak, formule, uitvoering en presentatie. Ondanks dat de nadruk ligt op kleinschaligheid en authenticiteit, sterk gegroeid sinds de verhuizing naar de Rommelpot, waar voortvarend de nieuwe formule werd gerealiseerd en wordt uitgebouwd. In vierkante meters, aanbod, creativiteit en - niet onbelangrijk - in bezoekersaantallen.

Het bedrijf van Joscha Schoots en Inge Yntema levert een herkenbare bijdrage aan de diversiteit van het toeristisch aanbod, gerelateerd aan het eilandkarakter, duurzaamheid en milieubewustzijn. Informatief, recreatief en educatief voor jong en oud.

In 2011 hebben maar liefst 30.000 bezoekers ontspannen en geheel in eigen tempo kennis kunnen maken met ambachten, recycling en lokale lekkernijen. Een echt Texelse bron van inspiratie en creativiteit die door de bezoekers mee naar huis wordt genomen, en niet alleen in de vorm van een zeepje, broodje of kaarsje.

Gastvrij en uniek ondernemerschap met duurzaam en creatief denken en doen als tweede natuur.

Van Lamsoor tot Oorlam

Een bijzondere vorm van elkaar versterkend ondernemerschap en een ambassadeurschap voor het Nieuwe Werken. Ondanks hun motto 'Liever Lokaal', zijn Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe zelf zeker niet aan een werkplek gebonden om hun werkzaamheden te verrichten. Dit maakt hen flexibel, creatief en dynamisch. Dat zie en proef je terug in hun aanpak, uitgaven en producten. Wij mogen echter wel blij zijn dat hun uitvalsbasis Texel is, want Van Lamsoor tot Oorlam zet het eiland als culinaire ontdekkingsplek goed op de kaart. Daarbij wordt uitstekend ingespeeld op de trends van regionale gezonde en eerlijke producten, wat ze nadrukkelijk als filosofie uitdragen. Daar zijn ze heel strikt in: ook in samenwerking met andere partijen kiest het bedrijf 'Liever Lokaal', wat de Texelse economische infrastructuur versterkt. De boeken en producten zijn niet alleen visueel inspirerend maar dragen altijd een toekomstbestendige boodschap met zich mee; duurzaamheid in een aansprekend jasje. Eigentijds en innovatief ondernemerschap van twee getalenteerde vrouwen, samen gegoten in een zakelijk huwelijk dat Van Lamsoor tot Oorlam heet. (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl