Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 08 april 2011 Sluiting Vliegkamp De Kooy doodsklap voor Nederlandse offshore

Sluiting van het maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder kan de doodsklap betekenen voor de Nederlandse offshore industrie.

Daarvoor waarschuwen VNO-NCW Noordwest-Holland, de provincie Noord-Holland, MKB Noordwest-Holland en de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland. Het ministerie van Defensie overweegt sluiting vanwege de noodzakelijke bezuinigingen. De kans is dan groot dat  de offshore activiteiten vanuit Den Helder verplaatst worden naar het Schotse Aberdeen. Gas- en oliewinning, maar ook het onderhoud aan windmolens op zee vanuit Nederland zou daarmee grotendeels verdwijnen.

De Nederlandse offshore industrie maakt gebruik van het civiele deel van het maritieme vliegkamp De Kooy. Voor deze sector is de strategische ligging van Den Helder ten opzichte van de zee, samen met het full serviceconcept van haven én luchthaven reden geweest om de activiteiten op de Noordzee vanuit Den Helder te organiseren. Een alternatieve locatie in Nederland is niet te vinden en een verdere concentratie in Aberdeen (de belangrijkste offshore haven van de Noordzee) ligt dan ook voor de hand.

'Sluiting van het vliegveld betekent de facto het einde van de Nederlandse offshore industrie', zegt Guido de Wit, voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland. 'Bedenk ook dat duizenden banen verloren gaan bovenop het banenverlies door de bezuinigingen bij Defensie'. Margreet Kops, voorzitter MKB Noordwest Holland: 'We hebben begrip voor bezuinigingen, maar het gaat ons om de manier waarop. Als de overheid het op prijs stelt, dan kunnen wij meedenken over realistische bezuinigingen met behoud van De Kooy'.

Circa dertig procent van de jaarlijkse Nederlandse gasconsumptie komt uit de Noordzee. Van de opbrengsten vloeit zeventig procent  terug in de staatskas. Gedeputeerde Jaap Bond zou de bezuinigingsmaatregel om die reden dan ook 'kortzichtig' vinden.

'De luchthaven en de haven zijn in hun ondersteuning voor de civiele industrie onlosmakelijk met elkaar verbonden', aldus gedeputeerde Jaap Bond van de provincie. 'Daarom is dit ook zo kortzichtig. Je denkt te bezuinigen, maar aan de opbrengstenkant voor de Nederlandse economie loopt het volledig spaak'.

De concentratie van bedrijven en kennisinstellingen die nu actief zijn in, op of aan de Noord- en Waddenzee hebben geleid tot een aanzienlijk kenniscluster in Den Helder. In Noord-Holland Noord zijn daarmee circa 5300 arbeidsplaatsen direct, of indirect afhankelijk van de offshore en energiesector. De provincie en het georganiseerd bedrijfsleven onderkennen het belang van de bezuiniging. Samen zijn ze bereid defensieminister Hans Hillen bij te staan om te kijken naar alternatieven waarmee de bezuinigingsdoelstellingen van Defensie toch gerealiseerd kunnen worden, zonder dat dit negatieve effecten heeft op het civiele bedrijfsleven in de Kop van Noord-Holland en de Nederlandse economie. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl