Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 25 november 2009 Nog geen akkoord over technische maatregelen visserij

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 20 november 2009 werd†gediscussieerd over technische maatregelen in de visserij. Veel landen, waaronder Nederland, konden nog niet instemmen met het voorstel. Daarom hebben de ministers besloten de huidige maatregelen te verlengen. Minister Verburg riep wel op te blijven werken aan een goed doordacht pakket maatregelen en draagvlak. Een ander onderwerp waarover gesproken werd, is de toelating van een genetisch gemodificeerde maïsvariëteit.

In verband met de EU-top duurde de Landbouw- en Visserijraad maar een dag en is een aantal landbouwonderwerpen verschoven naar de raad van december. Hieronder staan de meest in het oog springende onderwerpen op de agenda van vrijdag 20 november 2009.

Technische maatregelen visserij

De visserijministers hebben gediscussieerd over een voorstel voor technische maatregelen in de visserij. Het gaat dan om regels over maaswijdten van netten, periodes of gebieden op zee waarin visserij verboden of beperkt is, minimummaten voor het aanlanden van vis, toestemming voor vissen met de pulskor enzovoorts. De technische maatregelen hebben als doel om jonge vis te beschermen, bepaalde soorten vis of ecosystemen te beschermen en teruggooi van niet gewenste vis (omdat de vis ondermaats is, omdat de visser geen quotum heeft, of omdat de vis niet interessant is voor de markt) te verminderen (discards). Ook moet het nieuwe pakket maatregelen een vereenvoudiging van de regels leiden.

Veel lidstaten konden echter nog niet instemmen met het voorstel. Ook minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaf aan dat zij de tijd nog niet rijp vindt om een besluit te nemen. "Ik maak me grote zorgen over het effect van de maatregelen van dit voorstel op de visserijpraktijk. Dit betekent echter niet dat we niets moeten doen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en stappen voorwaarts zetten. We moeten de maatregelen goed doordenken en toetsen aan de praktijk. Dit betekent ook dat we vissers en andere belanghebbenden moeten raadplegen. Een unaniem besluit is nu niet mogelijk, maar we moeten blijven werken aan een goed pakket maatregelen en aan draagvlak. Want dat er nog veel moet gebeuren in de visserijsector is duidelijk", aldus Verburg.

Omdat een unaniem akkoord niet mogelijk was, hebben de 27 visserijministers besloten om de maatregelen zoals ze gelden in 2009 met een paar kleine aanpassingen te verlengen tot juli 2011. De visserijraad gaat volgend jaar verder met de discussie over een pakket technische maatregelen die voor een langere periode moet gaan gelden. (Bron: Min. LNV)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl