Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 01 juli 2009 Kleine bedrijven komen moeilijker aan krediet

Uit EIM-onderzoek blijkt dat de behoefte aan krediet van december 2008 tot mei 2009 met drie procentpunt is gestegen. De vraag naar krediet steeg het meest in de industrie, de horeca, de transportsector en de financiële sector. Van de bedrijven die tussen september 2008 en mei 2009 krediet vroegen, kreeg 54 procent dat ook daadwerkelijk toegekend. In de voorafgaande periode was dat nog 81 procent. In de garantieregeling BMKB komt tijdelijk de mogelijkheid om aflossingen met maximaal twee jaar extra uit te stellen. Dit schrijft minister Van der Hoeven in een brief aan de Tweede Kamer die samen de update Financieringsmonitor MKB van het EIM naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Opvallend is dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de kans is op krediet. Het blijkt voor banken lastig te zijn om te beoordelen of een klein bedrijf (minder dan 10 werknemers) kredietwaardig is. De meeste afwijzingen van kredietaanvragen waren in de sectoren bouw, handel en de financiële dienstverlening.

Bedrijven in de binnenvaart zitten in een lastige periode en hebben soms problemen met de aflossing van hun krediet. Daarom hebben banken en de binnenvaart gevraagd om de aflossingstermijn met twee jaar extra te kunnen uitstellen. Minister Van der Hoeven heeft besloten hieraan tegemoet te komen en deze regeling voor alle andere bedrijven mogelijk te maken die via de banken gebruik maken van de garantieregeling BMKB.

Op 29 mei heeft de minister met de banken afspraken gemaakt over een kredietintermediair. Zo'n meldpunt zou de binnengekomen meldingen door bedrijven van problemen bij het verkrijgen van een krediet kunnen analyseren. Ook kan de intermediair bedrijven helpen bij de kredietaanvraag waardoor de kans op het verkrijgen van een krediet wordt vergroot. MKB-Nederland gaat dit initiatief met de andere partijen verder uitwerken.

Er is vanaf 6 maart garantie goedgekeurd voor leningen ter hoogte van bijna 50 miljoen via de garantieregeling voor de grotere kredieten. Deze regeling 'Garantie Ondernemingsfinanciering' (GO) van het Ministerie van EZ is bedoeld voor kredieten tot maximaal 50 miljoen euro per onderneming. De totale beschikbare garantie is 1,5 miljard euro. Aangezien de overheid voor 50 procent garant staat, kan er dus in totaal voor 3 miljard aan kredieten worden verleend. Deze regeling heeft een looptijd van (voorlopig) een jaar.

Naast de 'Garantie Ondernemingsfinanciering' is er ook nog de garantieregeling voor het MKB (BMKB). De verruiming van deze regeling was in oktober 2008 de eerste maatregel die minister Van der Hoeven heeft getroffen voor starters en het midden en kleinbedrijf tot 250 werknemers. Van deze regeling is in 2009 tot op heden voor 222 miljoen euro gebruik gemaakt. (Bron: Min. EZ)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl