Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 01 April 2009 Onderzoek naar uitbreiding haven aan noordoostkant

De haven van Den Helder kan het beste met een Groene stroomhaven worden uitgebreid aan de noordoostkant. Dat is de conclusie van een globaal onderzoek naar de mogelijkheden van zeewaartse uitbreiding van de haven van Den Helder. Ook de TESO-haven moet hier een plek krijgen. Wij staan op het punt om de uitbreiding aan de noordoostkant nu verder uit te werken. De noordervariant, met een tunnelverbinding naar Texel, is onder andere duurder.

Voorlopige keuze voor noordoostvariant

In het onderzoek zijn de twee varianten globaal onderzocht. Daaruit blijkt dat uitbreiding aan de noordoostkant de voorkeur verdient. De Noordervariant is namelijk veel duurder; de diepte van de zee op deze plek en de aanleg van een toltunnel naar Texel veroorzaken deze hoge kosten. Ook leidt de Noordervariant niet tot een structurele oplossing van verkeersproblemen en sluit de variant niet goed aan bij de plannen voor het Stadshart. De Noordoostvariant biedt gewoon veel betere kansen op allerlei gebied. De Noorderhaven wordt daarom voorlopig niet verder uitgewerkt.

Volgende stap: uitwerking Noordoostvariant en verkeerscirculatie Binnenkort bespreken wij met alle betrokken partijen over de voortgang en uitkomsten van het globale onderzoek. Ook is de haalbaarheid van de Noordoostvariant onderwerp van gesprek en de wijze waarop alle belanghebbenden betrokken (willen) worden bij het vervolg van het proces.

In deze volgende onderzoeksfase wordt ook de verkeerscirculatie uitgewerkt. Het gaat hierbij om het verkeer naar de havenkaden en om het verkeer richting de nieuwe TESO haven. Knelpunten zijn de nabije ligging van de NAM-locatie (plofzone) en de route over defensieterrein. Daarnaast gaan wij de komende periode de Noordoostvariant op een gedetailleerder niveau uitwerken (waaronder ruimtelijk-economisch, technisch en financieel).

Groene stroomhaven

De haven van Den Helder moet economisch worden versterkt. Dat is een van de doelen van de Strategische Visie 2020. Een eerste stap hiertoe werd gezet met het rapport ‘Gaan voor Goud of voor behoud’. Hierin zijn diverse varianten beschreven voor de lange termijn. Op basis van dit rapport heeft het gemeentebestuur gekozen voor een duurzame groei van de haven in de vorm van een zogenoemde Groene stroomhaven. Met de aanleg van een Groene stroomhaven zetten we sterk in op onder andere windenergie.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl