Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 29 Januari 2009 Minder regels voor zzp-ers

`Ondernemerschap levert een belangrijke bijdrage om economische moeilijkheden van dit moment het hoofd te bieden. Dat geldt voor grote en voor kleinere bedrijven en zeker voor pioniers die als Zelfstandige Zonder Personeel (zzp) opereren. Zij moeten ruimte krijgen om te ondernemen.'

Dat zei staatssecretaris Heemskerk bij de overhandiging van het actieplan 'Zelfstandigen zonder Personeel en zonder Hinderlijke regels'. Het actieplan is gebaseerd op een top tien van hinderlijke regels voor zzp-ers die de drie zzp-organisaties in Nederland op verzoek van de staatssecretaris hebben opgesteld.

Obstakel

Volgens Heemskerk zijn regels nodig om de economie in goede banen te leiden, maar het moet geen onoverkomelijk obstakel worden. De staatssecretarissen Heemskerk en De Jager (Financiën) zijn samen verantwoordelijk voor het verminderen van regeldruk.

Voor de zzp-ers wordt het dit jaar al makkelijker. De VAR-verklaring, die moet worden aangevraagd door opdrachtnemers, wordt in het vervolg na het derde jaar automatisch verlengd. Hiervoor is het niet noodzakelijk om aan te tonen dat er drie of meer opdrachtgevers zijn. Ook een inschrijvingsbewijs bij de Kamer van Koophandel hoeft voortaan voor het aanvragen van vergunningen niet meer overlegd te worden. De gemeenten kunnen dit immers heel eenvoudig zelf nagaan omdat zij toegang hebben tot de registers van de Kamers van Koophandel.

Aanbestedingswet

Door het verder professionaliseren van aanbestedingsprocedures wordt voorkomen dat zzp-ers ten onrechte worden uitgesloten. In het nieuwe voorstel voor de Aanbestedingswet zal het ministerie van Economische Zaken maatregelen nemen om de administratieve lasten voor inschrijvers van overheidsopdrachten, die voor veel zzp-ers een flink probleem vormen, te verlagen.

Meer informatie, oa, het rapport "Zelfstandigen Zonder Personeel en zonder hinderlijke regels" op www.ez.nl (Bron: Min. EZ)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl