Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 29 Januari 2009 Den Helder op weg naar tweede ster KVO-w

Eind 2007 heeft het winkelgebied in de binnenstad van Den Helder de eerste ster behaald van het Keurmerk Veilig Ondernemen winkelgebied (KVO-w).Deze ster (een certificaat) is een soort beloning van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel voor het feit dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid in het winkelgebied van onze binnenstad te vergroten. Zo’n KVO-ster is twee jaar ‘geldig’. Een termijn waarbinnen de maatregelen stap voor stap moeten worden uitgevoerd. Zodra alle doelen zijn gerealiseerd, volgt de uitreiking van de tweede ster. Inmiddels zijn we een jaar verder. Hoe is het nu gesteld met de veiligheid in de binnenstad?

Het KVO project heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de verschillende instanties en de winkeliers nog meer bereid zijn activiteiten te steunen die te maken hebben met een betere veiligheid in de binnenstad. Daarnaast heeft het de afgelopen jaren zeker bijgedragen aan een versnelde uitvoering van acties en/of activiteiten. Zo heeft de burgemeester samenscholingsverboden, verblijfsontzeggingen en gebiedsontzeggingen ingesteld. Hiermee kan de overlast door een persoon of een specifieke groep gemakkelijker worden aangepakt. Het project stimuleert ook dat horecaondernemers en winkeliers een toegangsverbod kunnen instellen. Een winkeldief kan bijvoorbeeld door een winkelier de toegang worden ontzegd.

Foto’s

Maar ook een collectief winkelverbod, uitgevaardigd door meerdere winkeliers, is tegenwoordig mogelijk. Vooral veelplegers hebben hier ‘last’ van. De winkeliers beschikken over hun foto’s. Ze mogen die dan wel niet in de winkel ophangen (dat zou de privacy te veel schenden) maar in hun kantoor zie je ze steeds vaker terug. De veelplegers zijn daardoor bij de meeste winkeliers wel bekend. Ze informeren elkaar daar ook spontaan over.

Extra aandacht

Groepen die in de binnenstad voor overlast zorgden zoals zwervers of verslaafden, hebben het afgelopen jaar veel aandacht gekregen. Deze mensen zijn met gerichte acties weer op weg geholpen. Daarbij is het initiatief van Stichting Actief Talent (onderdeel van de Brijderstichting) erg belangrijk gebleken. Deelnemers aan dit project zijn vaak mensen die geen vaste dagbesteding hadden. Actief Talent zorgt ervoor dat zij werkzaamheden kunnen verrichten die bijdragen aan een beter aanzien van wegen en panden, zoals het schoonvegen van de straat of het verwijderen van graffiti. Ook helpen ze de gemeente bij het verwijderen van fietswrakken. Zowel de winkeliers als het winkelend publiek, maar vooral de deelnemers zelf hebben positieve ervaringen met dit project.

Vaker aangifte

Het aantal winkeldiefstallen in de binnenstad (waarvan ook aangifte is gedaan) blijft redelijk stabiel: in 2007 waren dat er 135, in 2008 registreerde de politie er 128. In het KVO-project worden de deelnemers er steeds op gewezen altijd aangifte te doen wanneer daartoe aanleiding is. Alleen dan kan de politie aan een strafvervolgingtraject beginnen. Bepaalde trends in crimineel gedrag zijn er ook door te achterhalen. Bovendien vragen de verzekeringsmaatschappijen bij schadeclaims om een proces-verbaal. De aangiftebereidheid bij ondernemers is het afgelopen jaar licht gestegen. Gelukkig kunnen zij tegenwoordig ook digitaal aangifte van winkeldiefstal doen als de dader onbekend is. Dat bespaart een bezoek aan het politiebureau en dus tijd.

Drugsoverlast

Bewoners en ondernemers hebben het afgelopen jaar veel overlast ondervonden van personen die zich ophouden op de hoek Koningstraat/Koningdwarsstraat en zich bezighouden met activiteiten die te maken hebben met drugs. In gezamenlijk overleg is besloten een stopverbod voor dat gebied in te stellen. Verder is de verlichting in de parkeergarage verbeterd, is het verboden in de garage te zijn als je daar niet hoeft te zijn, zijn de fietsenklemmen bij de Vomar verwijderd en voert de politie dagelijks gerichte controles uit.

Wat gebeurt er in 2009?

Om de veiligheid in de binnenstad verder te verbeteren en het veiligheidsgevoel voor iedereen te vergroten staan er ook voor 2009 diverse acties op stapel. Aan het volgende wordt gedacht:

De binnenstad van Den Helder is met al deze maatregelen op weg naar de tweede keurmerkster. Maar belangrijker: het wordt er steeds beter toeven!

Project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Het KVO is een samenwerkingsverband van verschillende instanties.In het KVO-project hebben de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB), de Vereniging van Eigenaren Commercieel Onroerend Vastgoed (VECOB), de politie, brandweer en de gemeente een plan van aanpak uitgewerkt om criminaliteit, onveiligheidsgevoelens (van bezoekers en winkelpersoneel) en overlast in de binnenstad tegen te gaan. De maatregelen moeten de binnenstad veiliger maken en richten zich vooral op de meest urgente problemen in de binnenstad: zwerfvuil en graffiti, hangjongeren en alcoholverslaafden, onvoldoende verlichting, winkeldiefstal en onvoldoende toezicht en controle. Bij de concrete acties werken alle instanties nauw samen maar iedere organisatie heeft daarin een eigen taak. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl