Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 12 Augustus 2008 State-of-the-Art project bewaring tulpenbollen wegens succes voortgezet

Het project dat vorig jaar van start ging onder de naam "State-of-the-Art" bewaren van tulpenbollen wordt dit jaar voortgezet. In dit project werken bloembollentelers, installatiebedrijven, PPO en DLV-Plant samen. Doel van het project is tweeledig: demonstreren wat er met de huidige stand der techniek aan energiebesparing in de bewaring bij tulp mogelijk is. En verder onderzoek en ontwikkeling om in de toekomst nog meer te kunnen besparen.

Met het "State-of-the-Art" systeem wordt de ventilatie gestuurd op basis van ethyleenmetingen en de circulatie wordt gereguleerd met een frequentieregelaar. De bewaring vindt plaats in cellen met een moderne droogwand met afgeronde uitblaasopeningen. Gedurende de bewaarperiode worden voor de bewaring belangrijke gegevens automatisch elke 15 minuten door de klimaatcomputer geregistreerd, zoals de ethyleenconcentratie in de cel, de klepstand, binnen- en buitentemperatuur, de ingestelde frequentie van de frequentieregelaar en het daarbij gerealiseerde kWh-verbruik van de circulatieventilatoren. Daardoor is het mogelijk om aan het eind van het bewaarseizoen te analyseren welke energiebesparing bereikt is ten opzichte van het standaard bewaarsysteem.

Bij de deelnemende bloembollenbedrijven in 2007 werden aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd: 41 tot 66% op gas en 45 tot 65% op elektra. Dit betekent 54 tot 56% op het totale energieverbruik.

Uit de analyse blijkt ook dat met een verdere verfijning van de regelingen een besparing van 56 tot 87% op het totale energiegebruik mogelijk was geweest. Dit wordt in het bewaarseizoen van 2008 nader onderzocht. Andere aspecten die onderzocht zullen worden zijn o.a.: temperatuur en RV in de kuubskisten bij lage circulatie en bij aangepaste kuubskisten, verbeteringen van de luchtverdeling over kisten en lagen en ethyleenproductie tussen de bollen. Daarnaast worden bollen bemonsterd, en bij PPO opgeplant en afgebroeid om de kwaliteit nauwlettend te kunnen volgen.

Deelnemers aan het project zijn de bloembollenbedrijven Karel Bolbloemen B.V., Fa. W. Meskers, Ebbers-Creil V.O.F., Gebroeders Van Ruiten B.V, Poel Bloembollen B.V., Van der Avoird Lemmer B.V., Germaco B.V. en Fa. N.J.J. de Wit en Zn, met hun installatiebedrijven, respectievelijk Polytechniek, Kaandorp-Wijnker Electrotechniek, OmniVent, Installatieburo EVAL, Floris Electrotechniek, ACN Techniek, Necap en Omnihout. Het project wordt gefinancierd door de MJA-e (KAVB, PT, LNV en telers) en met bijdragen en ondersteuning van Sercom Regeltechniek BV, Hatech, Environmental Monitoring Systems (EMS) en OmniVent. Organisatie, onderzoek en analyse worden uitgevoerd door PPO in samenwerking met DLV-Plant. (Bron: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl