Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 01 November 2007 Verkaveling Texel moet op de schop

Op termijn moet nagenoeg het totale areaal aan landbouwgrond op Texel worden herverkaveld. Zo’n grootschalige verkaveling heeft de voorkeur boven kleinschalige vrijwillige kavelruilen. Met deze operatie zou een eind komen aan de ongewenste grondsituatie voor het merendeel van de boeren, waarbij liefst 70 procent van de agrarische bedrijfsvoering op drie of meer kavels gebeurt. Ook moet er op het eiland geen landbouwgrond meer worden onttrokken voor natuurdoeleinden. Al begrensde maar nog niet aangelegde natuurgebieden moeten zelfs weer aan de landbouw worden teruggegeven.

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de slechte verkavelingssituatie op Texel te verbeteren, de exorbitant stijgende grondprijzen af te remmen en de afkalving van het agrocomplex op Texel tegen te gaan. Ze staan in het rapport “Land- en tuinbouw op Texel, resultaat van een agrarisch structuuronderzoek” van Stivas Noord-Holland. Dit rapport wordt donderdagavond 1 november op een bijeenkomst met agrariers, bestuurders en vertegenwoordigers van landbouw- en natuurorganisaties in De Cocksdorp aangeboden aan Albert Moens, Noord-Hollands gedeputeerde voor natuur en milieu. Stivas-voorzitter Hans Schipper zal het rapport aanbieden en toelichten. Het rapport somt een reeks economische en landschappelijke hindernissen op die de agrarische bedrijfsvoering op Texel steeds lastiger maken. Er zijn veel te veel kleinere kavels, met name in het zuidwesten- en middengebied van Texel. Er heerst een grote krapte op de grondmarkt. De omzetting van de agrarische polder Waal en Burg naar natuurgebied zal die ontwikkeling alleen maar versterken, wat tot gevolg heeft dat de grondprijzen op Texel extra zullen stijgen. Daarbij komt dat de kosten voor productie en agrarische diensten door de geisoleerde ligging van Texel hoog zijn. Dit is zorgwekkend voor de kracht van de totale agrarische sector, aldus de opstellers van het rapport.

Hervestigen

De gevolgen van het natuurproject Waal en Burg waren de aanleiding voor het onderzoek van Stivas-NH. Door de omzetting van landbouwgrond in natuurgebied moet een aantal agrarische bedrijven uit deze polder vertrekken om zich elders op het eiland te hervestigen. Dit werkt, opgeteld bij processen van schaalvergroting en bedrijfsbeeindiging, een verdere versnippering van landbouwgrond in de hand. Door schaalvergroting is de komende vijf jaar liefst 730 ha landbouwgrond nodig, maar door bedrijfsbeeindiging komt niet meer dan 430 ha vrij.

Daarbij komt dat door de uitplaatsing van bedrijven uit Waal en Burg nog eens extra 220 ha landbouwgrond moet worden gevonden - grond die er eigenlijk niet is, tenzij de huidige begrenzing van nieuw natuurgebied wordt verlaten, de natuur niet meer terrein wint en er slim wordt herverkaveld. De Texelse boeren zijn de oprukkende natuurbestemmingen een beetje beu aan het worden, nu ze met hun hoeveelheid landbouwgrond en de versnippering daarvan steeds meer in de knoop komen. Bovendien dreigen Europese Natura 2000-gebieden een planologisch keurslijf te worden, waardoor een onevenwichtige balans ontstaat tussen natuur en de economische belangen van de agrarische sector. Aan het onderzoek heeft meer dan 80 procent van de Texelse agrarisch ondernemers meegewerkt.

Geen vertrouwen meer

Uit de interviews met agrariers komt naar voren dat ze geen vertrouwen hebben in de provincie dat na realisering van natuur in Waal en Burg er geen extra natuurhectares op Texel meer geclaimd gaan worden en er landbouwgrond wordt omgezet in natuur. Het rapport van Stivas-NH beveelt de overheid aan in de komende vijftien jaar de uitbreiding met hectares natuurgebied te stoppen en agrarische bedrijven zelf meer in te schakelen voor natuur- en landschapsbeheer en toeristische voorzieningen door middel van verbrede landbouw. In afwachting van grootschalige kavelruil kan Stivas-NH de Texelse agrarisch ondernemers bijstaan bij projecten voor vrijwillige kavelruil. Het gaat om het ontwikkelen van moderne, duurzame agrarische bedrijfsvoering als broedplaats voor het behoud van landschap en een economisch vitaal platteland. Stivas-NH is de organisatie die in heel Noord-Holland agrarisch ondernemers bijstaat bij vrijwillige kavelruil en ruimtelijke structuurversterking van de landbouw.

Het rapport "Land- en tuinbouw op Texel, resultaat van een agrarisch structuuronderzoek" is te downloaden www.stivasnh.nl (Bron: Stivas Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl