Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 10 Juli 2006 FNV Bondgenoten licht jongeren voor over vakantiewerk in agrarische sector

Gevaarlijke machines, zwaar werk, lange arbeidstijden of werken met vergif: jongeren met een (vakantie)baantje in de agrarische sector komen er mee in aanraking. FNV Bondgenoten heeft in een overzichtelijke folder de regels rond werken in deze sector op een rij gezet. Zo'n 75.000 jongeren werken deze zomer als vakantiekracht of als bijbaan in de agrarische sector. "Wij vinden het heel belangrijk dat jongeren wat bij kunnen verdienen in de zomer en op die manier werkervaring op doen, maar dan is het wel belangrijk je rechten te kennen. Want het werk moet wel veilig gedaan worden," zegt Hilgo Nusselder, bestuurder in de agrarische sector voor FNV Bondgenoten.

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie in 2004 bleek dat er nog veel overtredingen plaatsvonden, met name bij lopende bandwerk, te zwaar tillen, werken met machines en met bestrijdingsmiddelen. FNV Bondgenoten signaleert dit ook. Steeds vaker wordt er gewerkt met gevaarlijke machines zoals heftrucks, pootmachines of trekkers. Tot 16 jaar mag je geen werk doen met of in de buurt van gevaarlijke machines. Daarna mag het alleen onder strikte voorwaarden.

Ook aan de lopende band werken, bijvoorbeeld met bollen, komt veel voor. Maar tot 16 jaar is dat verboden. Net als het werken voor stukloon. Te zwaar tillen komt ook voor, terwijl jongeren tot 16 jaar niet meer dan 10 kilo per keer mogen tillen. Jongeren tot en met 17 jaar mogen niet werken met gevaarlijke stoffen zoals veel bestrijdingsmiddelen. Ook plekken met veel lawaai (boven de 90 dB) of grote trillingen zijn niet toegestaan.

In de folder geeft de bond ook een overzicht van de toegestane arbeidstijden voor jongeren vanaf 13 jaar. 13 en 14 jarigen mogen bijvoorbeeld niet voor 7 uur 's ochtends beginnen en niet meer dan 4 weken achterelkaar werken (van max. 40 uur). De bond roept jongeren op een onveilige werkplek te melden bij de werkgever, de Ondernemingsraad of anders de bond. "De werkgever heeft een belangrijke taak bij het voorlichten van zijn vakantiekrachten. Ook hij heeft er belang bij dat ze veilig en gezond werken," aldus Hilgo Nusselder. (Bron: BloembollenVisie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl