Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 06 Juni 2006 Wolhandkrab, een exoot in het IJsselmeer

Nog niet zo heel lang geleden verfoeiden de vissers de wolhandkrab omdat ze het vistuig kapot beten. Dat doen ze nog steeds, maar de krab schijnt ook handelswaar te zijn. Vissers die naar een alternatieve visvangst zoeken, zien heil in de wolhandkrab. Aziaten vinden de wolhandkrab een delicatesse. Er ligt een Europese markt open, maar helaas is het vangstseizoen kort. De Visafslag Den Helder / Den Oever heeft bij het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & munt een subsidie aangevraagd om in Den Oever op Wieringen onderzoek te laten doen naar het vergroten van de afzetmogelijkheden van de wolhandkrab door het onderzoeksinstituut Wageningen Imares. Kop & munt heeft 15.000 subsidie toegezegd omdat het project innovatie in het ondernemerschap stimuleert.

In het najaar vindt de grote trek van de wolhandkrab plaats. Ze zoeken massaal brak water op om te kunnen paaien. De grootste vangsten worden gedaan bij spuigaten. In een korte tijd komt er veel wolhandkrab op de markt waardoor de prijs sterk daalt. De vraag naar de krab is jaarrond aanwezig dus na het vangstseizoen stijgt de prijs voor de wolhandkrab die dan moeilijk te verkrijgen is.

Houdbaarheid wolhandkrab

Wageningen Imares, voorheen het RIVO, wil nu onderzoeken hoe en hoelang de krab in gevangenschap levend kan worden gehouden. Bij de visafslag in Den Oever worden negen proefbakken neergezet. Een voormalige palingvisser vangt voor dit experiment de wolhandkrab via een door hem speciaal voor deze krab ontwikkeld vangsysteem dat geen bijvangst toelaat. Dit systeem kan ook voor Rijkswaterstaat en de Waterschappen nuttig zijn omdat het exotische krabbetje grote schade aanricht aan de oeverbescherming zoals rietkragen en aan dijken en dammen.

Een schadelijke exoot

In 1912 is de wolhandkrab voor het eerst gesignaleerd in de Duitse binnenwateren. Niet veel later zijn ze ook in Nederland ontdekt. De wolhandkrab is meegevoerd in het ballastwater van lege vrachtschepen afkomstig uit het oosten. Bij het binnenvaren van de zeehaven loosden de schepen hun ballastwater en dus ook de krab. Een halve eeuw later werd de wolhandkrab een plaag voor vissers. Ze beten de fuiken kapot. Ook werd het duidelijk dat de krabben de rietkragen opaten. Voor de dijken en dammen zijn ze schadelijk omdat ze in de zomer, als ze verschalen, hierin bescherming zoeken. Ze kunnen gaten tot 1m diep maken! Het speciale vangsysteem van visser Teun Barelds kan ook de overlast van de wolhandkrab beperken. Een patent voor Europa heeft hij al aangevraagd.

Een lekkernij voor Aziaten

Dat de wolhandkrab goed te eten valt, is bij toeval ontdekt. Een chinees die op de kade stond te kijken naar het legen van de netten, attendeerde vissers op de lekkernij. Nu exporteren Nederlandse vissers de wolhandkrab naar Aziatische restaurants in Antwerpen, Parijs en Italië. Er bestaat ook een grote consumentenmarkt, de zogenaamde thuismarkt, in Europa.

Meer informatie over het onderzoek kunt u vragen aan de heer Tammo Bult, tel. 0255 56 46 86

Informatie over de vangst en het innovatieve systeem kunt u opvragen bij Teun Barelds, tel. 06 23 85 30 74

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl