Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 26 April 2006 Stap voor stap naar vrij verkeer van werknemers

Het kabinet wil stap voor stap toegroeien naar vrij verkeer van werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Vanaf 1 mei 2006 wordt, na overleg met organisaties van werkgevers en werknemers, per sector besloten of werknemers uit de nieuwe EU-landen soepeler een tewerkstellingsvergunning kunnen krijgen. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar de werkloosheid en het aantal vacatures in de betreffende sector.

Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil van 1 mei 2006 tot 1 januari 2007 stap voor stap toewerken naar invoering van vrij verkeer van werknemers uit Polen en zeven andere landen die sinds 1 mei 2004 lid zijn van de Europese Unie. Nu krijgen werknemers uit die landen alleen een tewerkstellingsvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) als blijkt dat er in Nederland niemand voor het betreffende werk te vinden is. Van Hoof wil deze arbeidsmarkttoets vanaf 1 mei 2006 stap voor stap laten vervallen voor sectoren zonder problemen op de arbeidsmarkt. Dat gaat per sector of beroep gebeuren aan de hand van enkele criteria, waarbij de staatssecretaris denkt aan het aantal openstaande vacatures en de werkloosheidscijfers in een sector. Een groot aantal tewerkstellingsvergunningen dat in een sector wordt afgegeven, kan ook een criterium zijn. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat hij de organisaties van werkgevers en werknemers zal consulteren bij de besluitvorming over het al dan niet laten vervallen van de arbeidsmarkttoets.

Het besluit van de staatssecretaris betekent dat het voor werkgevers in een aantal sectoren al snel makkelijker kan worden om een tewerkstellingsvergunning te krijgen voor werknemers uit de nieuwe EU-landen, terwijl de situatie in andere sectoren voorlopig ongewijzigd blijft.

Het kabinet wil op 1 januari 2007 overgaan tot vrij verkeer van werknemers. Vanaf dat moment krijgen werknemers uit de nieuwe EU-landen vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt, en dienen ze gelijk te worden behandeld als Nederlandse werknemers. Van Hoof houdt de mogelijkheid open om in bepaalde sectoren ook na 1 januari 2007 nog voor beperkte tijd vast te houden aan de arbeidsmarkttoets. Dat zou mogelijk moeten zijn als er gegronde vrees bestaat dat de arbeidsmarkt in een sector ernstig zal verstoren door het vrij verkeer van werknemers.

Vooruitlopend op het invoeren van vrij verkeer van werknemers neemt het kabinet een aantal maatregelen om oneerlijke concurrentie en onderbetaling te bestrijden. Zo gaat de Arbeidsinspectie meer en stelselmatig controleren of werkgevers het wettelijk minimumloon betalen; ontduiking van het minimumloon zal direct worden beboet. Een andere maatregel is dat Belastingdienst en Arbeidsinspectie nauwer gaan samenwerken in de aanpak van illegale arbeid en zwart werk. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl