Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 27 Juli 2005 Eerder nadeelcompensatie bij uitvoering openbare werken

Overlast bij openbare werken; Overheden moeten meer doen om schade te voorkomen

De uitvoering van openbare werken, zeker bij projecten die groter zijn en langer duren, levert vaak problemen op voor ondernemers. Ze lijden financiële schade door het wegblijven van klanten die door het opbreken van straten de zaak niet meer kunnen of willen bezoeken. Ondernemers die hun gemeenten hierop aanspreken krijgen echter vaak nul op het rekest. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de regionale organisatie willen dat lokale overheden hun verantwoordelijkheid hierin nemen.

In een gezamenlijke brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van begin juli schetsen de MKB-Winkelraad en de regio hoe kerngezonde bedrijven door de externe omstandigheid van een opengebroken straat of winkelgebied in grote nood komen en soms zelfs failliet gaan. Consumenten kunnen de winkel niet meer bereiken, of voelen er weinig voor zich langs een bouwput te worstelen. Winkeliers zijn geen opdrachtgever van het werk. En hoewel ook zij moeten onderschrijven dat infrastructurele projecten of herprofilering van gebieden in veel gevallen noodzaak kan zijn, is het toch niet de bedoeling dat zij daar de dupe van worden.

De grenzen van wat onder het ondernemersrisico valt worden overschreden, menen de MKB-organisaties. Het is dan ook niet meer dan terecht dat ondernemers een beroep zouden moeten kunnen doen op een vorm van nadeelcompensatie. Echter, deze regeling is te juridisch, kost veel tijd, geld en geduld van de winkelier. De MKB-Winkelraad en de regionale organisatie vinden dat de rollen moeten worden omgedraaid: de gemeente - immers opdrachtgever - moet zorgen voor een adequate schadevergoeding.In een deel van de gevallen had de schade beperkter van omvang kunnen zijn als de communicatie beter was geweest, de uitvoering zorgvuldiger was verlopen, meer maatregelen waren genomen en planningen realistischer vastgesteld. Met relatief kleine verbeteringen valt dus al een wereld te winnen! Gemeenten moeten betrokken ondernemers vanaf het begin betrekken bij de plannen en ze tijdig en volledig informeren.

Al nemen partijen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, het kan nog altijd voorkomen dat in een bepaald geval zich toch schade voordoet. In dat geval dient er een goed toegankelijk overbruggingskrediet beschikbaar te worden gesteld, menen de Winkelraad en regio. Zo?n krediet moet ondernemers in de gelegenheid stellen de moeilijke periode in ieder geval te overleven. De huidige regelingen hiervoor (bijzondere bijstand) schieten in dit opzicht nadrukkelijk tekort. Al met al concluderen de organisaties dat het tijd is dat het tijd is dat gemeenten hun verantwoordelijkheid oppakken. Naast de bovengenoemde zaken vragen zij om een gezamenlijk onderzoek van de VNG en MKB-Nederland naar de omvang van schade bij openbare werken.

Voor meer informatie : Kees Verhoeven, tel. 015-2191212 (Bron: MKB Noordwest Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl