Business Nieuws : 07 Juni 2004 Brandveiligheidtips (Horeca)bedrijven
Nog even en het EK-voetbal gaat van start. Voor velen van ons spannende tijden, want 'hoever gaan we komen?'. Misschien volgt u de wedstrijden vanaf de bank bij u in de woonkamer, of gaat u naar het café om daar het EK met anderen te vieren.
De café's zijn vaak helemaal oranje versierd. En misschien wilt u thuis de boel ook wel versieren. Denk daarbij dan ook aan de brandveiligheid. In dit artikel vindt u een paar tips, waarop u moet letten bij het versieren. Onder gebruiksvergunningen (op de website van de Gemeente Den Helder) vindt u een uitgebreid artikel over brandveiligheid. Dit is voornamelijk bedoeld voor bedrijven en horeca, maar ook u kunt wat hebben aan de voorschriften die hierin staan.
Brandbeveiligingstips:
- plaats een brandmelder op iedere etage in de gang, de hal en dergelijke, dus vóór de woonkamer, slaapkamer en (als aanwezig) op zolder;
- koop een klein blusmiddel, bijvoorbeeld een 6 kg. sproeischuimblusser en hang die op een vaste plaats in uw huis;
- maak een vluchtplan en oefen dat samen met uw huisgenoten.
'Versieringstips':
- moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt het risico op brand. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier dus expliciet om;
- versieringsmateriaal langs en aan de plafonds dient met de onderzijde zo te hangen, dat niemand er tegenaan kan lopen;
- zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten;
- hang de versiering op met behulp van ijzerdraad.
Hoe te handelen bij een calamiteit:
Mocht er ondanks alle maatregelen die u heeft genomen toch nog iets mis gaan, handel dan als volgt:
- blijf kalm;
- waarschuw de overige bewoners;
- vlucht volgens uw eigen vluchtplan;
- houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u;
- blijf dicht bij de grond;
- bel als u veilig bent direct 1-1-2.
(Bron: Gemeente Den Helder)