MKB-Noordwest Holland helpt winkelcentra bij collectieve aanpak criminaliteit - NoordTopics, de zakelijke (nieuws) site voor de Kop van Noord-Holland (Anna Paulowna, Den Helder, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen, Wieringermeer, Zijpe)
Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 25 Juli 2003 MKB-Noordwest Holland helpt winkelcentra bij collectieve aanpak criminaliteit

Ook de detailhandel in de regio Noordwest Holland wordt in toenemende mate geconfronteerd met winkelcriminaliteit, zoals winkeldiefstal, overvallen, kassagrepen, bedreigingen, intimidaties en overlast. Daarbij wordt niet zelden fysiek en verbaal geweld toegepast. Criminaliteit en overlast hebben grote impact op personeel en klanten.

MKB-Noordwest Holland wil de winkelcriminaliteit in winkelcentra helpen terugdringen. Zo kan MKB-Noordwest Holland o.a winkelcentra ondersteuning verlenen bij de aanvraag van een subsidie.

20 afspraken

Januari dit jaar zijn door de detailhandel en een drietal betrokken ministeries 20 afspraken gemaakt over het terugdringen van de winkelcriminaliteit in Nederland. De detailhandel is bij de genoemde afspraken vertegenwoordigd door het PlatformDetailhandel.nl.

Dit is een samenwerkingsverband van MKB-Nederland (de moeder-organisatie van MKB-Noordwest Holland) en de Raad Nederlandse Detailhandel. Een aantal van de gemaakte afspraken wordt uitgevoerd door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Een van de punten die in HBD-verband zal worden opgepakt is de afspraak dat in 2003 10 lokale KVO-projecten zullen worden gestart, en in 2004 nog eens 50. KVO staat voor Keurmerk Veilig Ondernemen.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Grootwinkelbedrijf, MKB-Nederland, KVO en het ministerie van Justitie co†rdineert de projecten. Het HBD verzorgt het secretariaat.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het KVO voor winkelcentra is een gestructureerde manier om in samenwerking tussen ondernemers, politie, gemeente, beheerder van een winkelcentrum en andere relevante partijen , criminaliteit en overlast aan te pakken. Met het KVO kunnen gefaseerd doelen worden behaald, waaraan een keurmerkster kan worden toegekend.

Aan elke ster is een certificaat verbonden dat een jaar geldig is. Een onafhankelijk instituut controleert jaarlijks de gemaakte afspraken en voortgang, waarmee de borging van de gezamenlijke aanpak gerealiseerd wordt.

Het organiseren van lokale samenwerking staat voorop. Ervaringen, zoals in Almere, hebben aangetoond dat een dergelijke samenwerking resultaten oplevert.

De formule van gebiedsgerichte aanpak

Met het oog op de detailhandelsprojecten is, op basis van de KVO-aanpak is een praktisch stappenplan gemaakt. De eerste stap in het stappenplan is het bij elkaar brengen van de betrokken partijen. De volgende stappen zijn het uitvoeren van een nulmeting, het inzichtelijk hebben van de problematiek en een plan van aanpak. Met behulp van een convenant leggen de partijen vast wat de bijdrage van een ieder is. De betrokkenheid van het HBD eindigt op het moment dat het convenant is afgesloten en een plan van aanpak is opgesteld. Het is vervolgens aan de lokale partners verdere uitvoering te geven aan het plan. Winkelcriminaliteit kan alleen aangepakt worden als de verschillende partijen samenwerken.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een goed middel om deze samenwerking te regelen. Het is de bedoeling dat elke partij zijn verantwoordelijkheid neemt, te treffen maatregelen nauw op elkaar worden afgestemd en vooral: dat samenwerking ook de komende jaren geborgd blijft Om de lokale projectleider en de betrokken lokale partijen hierbij te helpen kan een procesbegeleider worden ingeschakeld. Deze heeft kennis van de KVO aanpak en PPS trajecten. Vanuit deze kennis kan de procesbegeleider advies geven. Daarnaast zal hij of zij ook daadwerkelijk meewerken aan het bij elkaar brengen van de partijen en de verdere aanpak.

Subsidiemogelijkheden

Het ministerie van EZ heeft in het kader van de eerdergenoemde afspraken met de sector detailhandel subsidie beschikbaar gesteld. De subsidie wordt toegekend voor 50% van de totale projectkosten met een maximum van € 35.000,=. De subsiedieaanvraag moet uiterlijk 1 oktober 2003 zijn ingediend.

Selectie van de projecten

Op dit moment worden met verschillende winkelgebieden contacten gelegd om te bezien of hier een mogelijk project kan worden gestart. Belangrijk hierbij is dat er sprake is van gebieden waar de ondernemers zijn georganiseerd, waar al vanuit de verschillende betrokken partijen belangstelling is getoond voor een gezamenlijke aanpak en waar een lokale projectleider beschikbaar is die het project begeleidt.

Indien u geïnteresseerd bent in het projectmatig aanpakken van winkelcriminaliteit in uw gemeente, wijk, winkelcentrum of winkelgebied, neemt u dan contact op met:

MKB-Noordwest Holland, H.B. van Perlstein, Basisweg 61, 1043 AN Amsterdam, tel. 020-4486720, e-mail: perlstein@mkb.nl (Bron: MKB Noordwest Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl