Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 07 Juli 2003 Vakantiewerk en identificatieplicht

Veel kinderen willen in de vakantieperiode een zakcentje verdienen met bollenpellen, werken bij de boer of iets anders.Vanaf 1 juni 1994 geldt in Nederland de Wet op de identificatieplicht, kortweg WID.

Dat is de verplichting om in een aantal situaties met een identiteitsbewijs aan te tonen dat u bent wie u zegt te zijn. De WID geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Waarom een identificatieplicht? Het doel van de wet is : bestrijding van fraude en criminaliteit in Nederland. Zo langzamerhand is het een publiek geheim dat jaarlijks miljarden 'zwarte' guldens van hand tot hand gaan en langs omwegen worden 'witgewassen'. Minstens zo bekend is het bestaan van uitkerings- en premiefraude en de omvang van het 'zwart werk-circuit'. Ter bestrijding van deze fraude en het witwassen van zwart geld zijn extra maatregelen als de WID hard nodig.

In de WID wordt bepaald dat werkgevers een aantal verplichtingen hebben. …ťn van die verplichtingen is dat een werkgever een werknemer altijd naar een identiteitsbewijs (ID) moet vragen. Hij of zij is verplicht dit te tonen. Aan de hand van dat ID kan de werkgever zien of degene die hij voor zich heeft inderdaad dezelfde is die ook op het document staat afgebeeld. Het niet verifiŽren van de identiteit is een strafbaar feit Zolang de betrokkene geen ID toont, kan de werkgever hem of haar beter niet in dienst laten treden.

Het bovenstaande is dus ook van toepassing op kinderen die willen bollen pellen of ander vakantiewerk willen doen. Op de Nederlandse Identiteitskaart wordt ook het sofinummer afgedrukt. (Bron: Gemeente Niedorp)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl