Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 25 October 2002 De Kop vaak onopvallend in beeld

De Kop van Noord-Holland verdient een betere beeldvorming dan die er van het gebied bestaat. Dit is de conclusie van het rapport 'van Kop naar Koppeling'. Het rapport is opgesteld door Ecorys/NEI in opdracht van het Regionaal Economisch Stimulerings-programma voor de Kop van Noord-Holland, Kop & Munt. De studie schetst het investeringsklimaat van de Kop in vergelijking met andere (inter)nationale regio's. De meningen van ondernemers, gepeild via enquêtes en interviews, vormen de basis van dit rapport.

Een niet mis te verstane conclusie, eentje die de aandacht trekt. Het is niet zozeer de economie of de omgeving die het investeringsklimaat negatief beïnvloedt maar het zelfbeeld dat we hebben. Nog steeds wordt de 'Kop' door zijn eigen bewoners gezien en ervaren als een perifeer gebied. Dit is ten onrechte; de Kop ligt niét uit de route.

De Kop scharniert

De Kop kent namelijk een enorme diversiteit en vervult een - vaak onopvallende - scharnierfunctie voor de omliggende gebieden. Grofweg kan de Kop in drie verschillende gebieden verdeeld worden te weten de A7-zone, de Westflank met het binnenland en Den Helder. Dit zijn tevens de drie scharnierpunten.

De A7-zone ligt tussen de Noordvleugel van de Randstad en Friesland. Deze zone heeft het vermogen in zich om 'the best of two worlds' te koppelen. De geringe afstand tot Amsterdam, Schiphol en andere economische centra biedt kansen voor afzet en toeleveranciers. Personeel vanuit Friesland kan het gebied in pendelen zonder last te hebben van dagelijkse verkeersopstoppingen. De A7 is de rode draad, de verkeersslagader die door dit gebied loopt.

Het scharnierpunt de Westflank maakt onderdeel uit van de kuststrook die zich van Zeeland via de Hollandse provincies naar de Waddeneilanden uitstrekt. Voor het toerisme is de kuststrook in alle landsdelen goud waard. Maar juist de combinatie met het oude binnenland, de polders, de bloembollenvelden en de karakteristieke plaatsen en dorpen maakt de kust toeristisch zo aantrekkelijk. In de Kop is men zich hiervan niet altijd voldoende bewust.

Den Helder is het derde scharnierpunt. De marinestad gaat zich steeds meer richten op het Continentaal Plat dat bol staat van de offshore activiteiten. Ook de Marine blijft een belangrijke rol spelen al is het accent verschoven van kwantitatieve naar kwalitatieve werkgelegenheid. De hoogwaardige technologische ontwikkelingen die bij de Marine plaatsvinden zijn hier een voorbeeld van.

De Kop koppelt

Elk van de drie deelgebieden maakt zo zijn eigen koppeling: tussen West- en Noord-Nederland, tussen de Hollandse en de Waddenkust en tussen Noordzee en het vasteland. Nu het zo duidelijk in het rapport 'van Kop naar Koppeling' is gesteld, wordt het tijd voor een herziening van het beeld van de Kop.

Om dit te bereiken wil Kop & Munt initiatieven koppelen. Het projectbureau roept de provincie, gemeenten en het bedrijfsleven op om actie te ondernemen. De voorkeur gaat uit naar gezamenlijke activiteiten waarbij de Kop van Noord-Holland als aantrekkelijk vestigingsgebied voor nieuwe bedrijvigheid gepresenteerd wordt. Voor het eigen bedrijfsleven maakt Kop & Munt zich ook sterk; het behoud van de bestaande werkgelegenheid is een van de doelen van het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma.

De Kop zet in

Op 31 januari 2003 wil Bob Verburg, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland voor Economische Zaken, Landbouw en Europese Zaken samen met het bedrijfsleven in de Kop een aanscherping van het economisch werkplan bespreken. Hoewel het economisch klimaat guur is en de tegenwind extra energie vergt kan er niet gewacht worden tot het weer betert en de wind is gaan liggen. De scharnieren moeten geruisloos werken. Het is tijd om de troeven van de Kop in te zetten.

Het rapport ’van Kop naar Koppeling’ is te lezen op www.kopenmunt.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl