Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 20 September 2002 Stro of turf onder composthoop bloembollenafval?

Veel bloembollentelers composteren op eigen bedrijf. Eind dit jaar wordt het wettelijk verplicht om een laag turf aan te brengen onder de composthoop om het uitspoelen van voedingsstoffen tegen te gaan.

De bloembollensector wil laten onderzoeken of stro hetzelfde absorberende effect heeft als turf. Stro is uit milieuoogpunt beter en de bollentelers kunnen er makkelijk en voordelig aan komen. De Sectorcommissie van het Productschap Tuinbouw (PT) gaf zijn goedkeuring aan een voorstel van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) om proeven met stro te doen. Hiervoor trok de commissie 7.400 euro uit. Dit jaar moet het onderzoek afgerond zijn.

Ploffers in dahlia
Ook gaat PPO onderzoeken wat de oorzaak van ‘ploffers’ (natrot) in dahlia kan zijn. Vooral bij de productie van stekken steekt dit probleem de kop op. Voor dit jaar legt het PT voor dit onderzoek bijna 17.000 euro op tafel, volgend jaar april wordt bekeken wat de resultaten tot dan zijn.

Tulpen
Kan galmijt in tulpen voorkomen worden door gestuurde bewaring met ULO (Ultra Low Oxygen)? Door lage zuurstofconcentraties krijgt de galmijt geen kans om de tulpen aan te tasten, zo blijkt uit een kleine praktijkproef van PPO. De sectorcommissie legde voor dit jaar ruim 20.000 euro op tafel voor een grootschalig onderzoek. Aan de provincie Noord-Holland is ook een financiële bijdrage gevraagd.

Door lange bewaring van niet opgeplante droge tulpenbollen kan het bloeiseizoen verlengd worden. Een probleem is dat tijdens de bewaring de bollen soms uitdrogen. Dit gebeurt vooral bij tulpenbollen die in het voorjaar afgebroeid worden. Het PPO gaat samen met proeftuin Zwaagdijk onderzoeken of er bewaartechnieken zijn die uitdrogen voorkomen. Hiervoor is 22.000 euro uitgetrokken.

Exporteurs op Scandinavië krijgen nogal eens schademeldingen van broeitulpen met fusarium aan de wortels. Om dit probleem aan te pakken gaat PPO allereerst uitzoeken om welke schimmel het gaat. Daarna zal de aantasting aangepakt worden. Voor dit onderzoek staat voor 2003 bijna 37.000 euro op de rol.

Lelie
In de leliebroeierij komen in de wintermaanden aantastingen voor in blad en bloemknop die doen denken aan trips. PPO gaat uitzoeken welk insect de boosdoener is. De sectorcommissie van het PT trok 7.000 euro uit voor het onderzoek.

Een nog onbekende vorm van wortelrot bij lelies veroorzaakt in bepaalde delen van Nederland kwaliteitsverlies en opbrengstderving. PPO en DLV gaan in de komende maanden de oorzaak van deze aantasting proberen boven water te krijgen. Hiervoor legde de commissie bijna 17.000 euro op tafel.

Het kruisen van bepaalde eigenschappen van de Oriëtal- en Aziatische hybriden valt niet mee. De sector heeft Plant Research International (PRI) in de arm genomen om de laatste hindernissen voor het kruisen te nemen. Hierdoor zouden ziekteresistenties ingebouwd kunnen worden wat weer als voordeel heeft dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geremd wordt. Het project loopt vijf jaar en het PT draagt bijna 373.000 euro bij.

Hyacint
Voor de bestrijding van trips, bollen- en stromijten wordt bij vermeerdering van hyacinten door hollen en snijden het middel Actellic ingezet. De sector is op zoek naar een andere milieuvriendelijker oplossing. Hierbij wordt gedacht aan roofmijten. PPO gaat onderzoeken of deze nuttige insecten Actellic kunnen vervangen. De sectorcommissie van het productschap legt bijna 32.000 euro op tafel voor het onderzoek in 2003.

Iris
Onduidelijk is waar de oorzaak zit van zachtrot bij irissen bij 30 graden Celsius. In ieder geval moet het bij de teelt gezocht worden. In eerste instantie gaat PPO een studie starten waar de aantasting precies opduikt. Hiervoor is 5.750 euro uitgetrokken. (Bron: Productschap Tuinbouw)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl