Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 16 augustus 2000 Hoge olieprijs levert Staat miljarden op

DEN HAAG - De olieprijs is in tien jaar niet zo hoog geweest. Gisteren werd in Londen ruim 32 dollar betaald voor een vat van 159 liter. De hoge olieprijs kan Nederland enkele miljarden extra aan aardgas inkomsten opleveren. Hoewel de huidige recordprijs van de olie een momentopname is, gaat het Centraal Planbureau (CPB) er al vanuit dat de structurele olieprijs de komende twee jaar twee à drie dollar (vijf à zeven gulden) hoger zal liggen dan voorzien.

Omdat de olieprijs gerelateerd is aan de aardgasprijs, kan dit Nederland zowel in 2001als 2002 ruim een miljard gulden extra opleveren, rekent het ministerie van financiën voor. Volgens de 'vuistregel' levert een structurele stijging van de olieprijs met één dollar Nederland een jaar later 400 mil­joen gulden extra op aan aardgasbaten. Keerzijde van de hogere olieprijzen is dat de loonkosten weer hoger uitvallen door de toenemende inflatie. De extra inkomsten worden voornamelijk ingezet in het Fonds Economische Structuur versterking. Daaruit worden grote infrastructurele projecten betaald. In het regeerakkoord is echter afgesproken dat meevallers bij de aardgasbaten ook aan onderwijs en zorg kun­nen worden besteed. In juni wilde het kabinet deze afspraak nog niet nakomen, omdat in de zomer eerst de financiële balans moest worden opgemaakt.

Benzineprijs De staatskas vaart bovendien wel bij de hoge benzineprijzen, die mede een gevolg zijn van de hoge olieprijzen. Met een literprijs van ver boven de rijksdaalder voor een liter euro loodvrij vloeit er ƒ 545 miljoen extra BTW in de staatskas. Dat bedrag komt boven op de ruim ƒ 26 miljard die de overheid al int via belastingen en accijnzen op wegverkeer. De autobrancheorganisaties Bovag en RAI willen dat het kabinet de extra inkomsten benut voor het fiscaal stimuleren van zuinige auto's. Zo'n operatie kost Den Haag ƒ 420 miljoen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl