Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 15 augustus 2000 Verhuur van woningen in Amsterdam 'een goudmijn'

AMSTERDAM - Huizenbezitters in Amsterdam gebruiken hun woning als 'goudmijn'. Huurprijzen tot 20.000 gulden per maand zijn geen uitzondering voor een grote, luxe woning op een goede locatie. Aan de gracht doet een appartementje van 60 vierkante meter, qua grootte een 'postzegel', al gauw 4000 gulden per maand. In de buitenwijken is 3000 gulden heel normaal. Tientallen bureaus in de hoofdstad specialiseren zich in bemiddeling tussen verhuurder en huurder. Vooral de grote bedrijven in en om de hoofdstad hebben de grootste moeite hun personeel, dat vaak uit het buitenland komt, onder te brengen. De laatste jaren kwamen tientallen bedrijven naar Am­sterdam, waaronder enkele met duizenden werknemers.

Is er op de sociale woningmarkt in Amsterdam al jaren vrijwel niets te krijgen, in de particuliere sector slaat de gekte helemaal toe. Huizenbezitters die elders gaan wonen, kiezen er door de hoge huurprijzen vaak voor hun Amsterdamse woning te verhuren. ,,Er is grote vraag naar van mensen die uit het buitenland komen, de expats. Daardoor liggen de prijzen extreem hoog", aldus ma­kelaar A. Stom van GJS Appartement Services die ook voor enkele multinationals werkt. Stom is ervan overtuigd dat buitenlandse werknemers die niet genoeg geld hebben voor een dure huurwoning ('Hun toelages zijn met altijd toereikend') zich in de sociale sector begeven. Dit komt erop neer dat zij daar in 'onderhuur' zeer hoge bedragen betalen voor woningen die de formele bewoner voor slechts een paar honderd gulden van de woningbouwvereniging huurt. Acties van de ge­meente en de sociale dienst in Amsterdam onder de naam 'zoeklicht' om dit fenomeen tegen te gaan, hebben amper effect.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam doet de stedelijke woningdienst er alles aan de stad voor iedereen bewoonbaar te houden. ,,We bouwen veel voor gezinnen en houden ook de sociale huurwoningen in de gaten. Maar in een stad als Amsterdam is de vraag altijd groter dan elders, groter dan het aanbod. Alles en iedereen wil naar Amsterdam."

Volgens Stom is de gemeente Amsterdam echter een segment in de huurmarkt vergeten. ,,Woningen tussen de 1500 en 2000 gulden zijn niet te krijgen en worden ook niet gebouwd. Betere huizen voor goed gesitueerde gezinnen, daar ontbreekt het aan. Wie in Amsterdam wil huren zonder financiėle steun van de baas kan het vergeten. Onder de tweeduizend gulden vind je niets.” Ook de woningbouwverenigingen willen een graantje meepikken van de hogere prijzen. In de buurt van het Rembrandtplein bouwt woningbouwvereniging Het Oosten woningen van honderd vierkante meter met een huurprijs van zesduizend gulden per maand.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl