Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 7 juli 2000 Duisenberg zinspeelt op verdere renteverhogingen

AMSTERDAM - President Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank hint op verdere renteverhogingen. Dat is de conclusie van analisten na de gisteren gehouden toespraak van de ECB-president tegenover het Europees Parlement

Analisten van Salomon Smit Barney typeren de toespraak van Duisenberg als 'hawkish', waardoor ze 'op korte termijn een renteverhoging, (tegen het eind van september) verwachten’ Duisenberg stelde dat de inflatie in de eurozone dit jaar gemiddeld rond de 2% zal liggen, met risico’s voor overschrijding daarvan.

Gedurende een aantal maanden kan het inflatietempo zelfs boven de door de centrale bank gehanteerde doelstelling van prijsstabiliteit uitkomen, erkent Duisenberg.

Deze opmerkingen van de president liggen in lijn met de verklaringen van medebestuursleden Otmar Issing en vice-president Christian Noyer, die in de afgelopen twee weken eveneens zinspeelden op een krapper monetair beleid.

Op 8 juni verhoogde de ECB het belangrijkste rentetarief onverwacht sterk met 50 basispunten tot 4,25%.

Volgens de bankpresident groeit de economie van de eurozone dit jaar 'duidelijk’ meer dan 3%. Duisenberg zegt nog geen overtuigend bewijs te hebben voor de komst van een 'nieuwe economie' inde eurozone. Bovendien wuifde hij de suggestie van een aantal analisten weg die zeiden dat de ECB de rente laag zou moeten houden om de nieuwe economie te kunnen laten bloeien. Een te ruim monetair beleid brengt de prijsstabiliteit in gevaar en tast de geloofwaardigheidvan de EBC aan, aldus de president.

Duisenberg heeft toegezegd haar ramingen over groei en inflatie aan het eind van het jaar openbaar te maken. Wel relativeerde hij het belang van deze cijfers door te benadrukken dat de centrale bank van de eurozone op meer indicatoren let dan alleen de inflatie- en groeiprognoses voor het uitzetten van haar rentebeleid.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl