Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 6 juli 2000 Handelsgroei blijft onstuimig

AMSTERDAM - De Nederlandse in- en uitvoer blijven zich onstuimig ontwikkelen. Exporteurs boeken vooral hoge afzetstijgingen in Groot-BrittanniŽ en de VS.

Aan de importkant springt de forse prijsstijging van olie in het oog. Dat blijkt uit de handelscijfers over april, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft bekendgemaakt.

De totale exportwaarde lag in april 14% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De importgroei is op 13>7% uitgekomen. Gedurende het eerste kwartaal van dit jaar heeft het CBS hogere groeipercentages waargenomen. De toename van de ex- en importgroei bedroeg toen respectievelijk 17,1% en 17,5%.

Toch betekent dit volgens het CBS niet dat de dynamiek van de buitenlandse handel in april aan kracht heeft ingeboet; De maand april van dit jaar telt ťťn werkdag minder dan die van 1999. 'Als daarvoor wordt gecorrigeerd, dan blijft de groei in april op het hoge niveau van de drie maanden daarvoorī verklaart CBS-onderzoeker Philippens.

De export naar EU-landen, goed voor ruim 75% van de Nederlandse goederenuitvoer, is in april met 15% gestegen. De export naar Groot-BrittanniŽ, dat kampt met een duur pond, nam met 21% bovengemiddeld toe. īVooral computers en fotoapparatuur liggen aan deze stijging ten grondslagī, aldus de CBS-zegsman. In het eerste kwartaal werden in Groot-BrittanniŽ 24% meer Nederlandse producten afgezet dan een jaar eerder.

Ook in de VS, die eveneens een concurrentienadeel hebben ten opzichte van het eurogebied, zijn Nederlandse goederen in trek. De export naar de VS steeg met 23% tegenover een gemiddelde expo ging van 11% naar niet EU-landen. Toch vertraagt de Nederlandse exportgroei naar de VS. Over de eerste vier maanden gerekend bedraagt exporttoename 31%.

Nederland betrok in april op zijn beurt opmerkelijk veel Spaanse goederen. Tegenover een gemiddelde importgroei uit de EU-landen van 8%, liet de invoertoename uit Spanje een stijging van 27% aantekenen. Noorwegen was goed voor een stijging van 57%. Dat betrof vooral de vraag naar olie. Door de prijsstijgingen neemt de importwaarde navenant toe.

Als olieproducten buiten beschouwing worden gelaten, dan zou de groei van de totale importvraag in april geen 14% hebben bedragen, maar ruim 10% aldus het CBS.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl