Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 27 juni 2000 Opec verliest greep op olieprijs

De Opec heeft afgelopen week geprobeerd een eind te maken aan de verwarring op de oliemarkt over wat ze nu precies bedoelde met haar in maart gedane belofte om de olieproductie automatisch te verhogen als de prijs boven de $ 28 per vat zou uitkomen. In plaats van haar belofte na te komen, heeft de organisatie de randvoorwaarden bijgesteld. Door zulke stappen riskeert de Opec meer dan alleen het verlies van haar geloofwaardigheid en ze zou er goed aan doen om het mechanisme van een aan de hoogte van de olieprijs gekoppeld productieniveau vaarwel te zeggen. Dat mechanisme legt de macht op de markt in handen van anderen, in het bijzonder speculanten en de Amerikaanse regering.

Natuurlijk, de Opec heeft de standaardprijs voor ruwe olie sinds haar laatste bijeenkomst in maart verhoogd van $ 24 per vat naar bijna $ 28. En natuurlijk is een prijshandbreedte van $ 22 tot $ 28 een hele prestatie vergeleken met de $ 9,50 per vat die de Opec in februari 1999 kreeg. Maar in het huidige conflict staan niet alleen de olieprijzen op het spel. Ten eerste is er de kwestie van de invloed op de markt. Ten tweede is er de kwestie van de inkomsten.

Het verlies van invloed op de markt is belangrijk omdat de Opec dan minder goed in staat zal zijn om een langdurige periode van hoge prijzen te voorkomen, waardoor een verhoging van de productie door niet-Opec-landen uitgelokt zou kunnen worden. Een hogere prijs per vat dan $ 30 was de afgelopen twee decennia een grote uitzondering en $ 25 per vat was bijna even ongebruikelijk - een duidelijk signaal dat prijzen van het huidige niveau de oliemaatschappijen zullen aanmoedigen om nieuwe reserves aan te boren, zodat ze meer olie omhoog kunnen pompen.

Opec-leden hebben speculanten - en niet een tekort aan olie - er de schuld van gegeven dat de prijzen omhoog zijn gegaan. De Venezolaanse olieminister en Opec-president Ali Rodriguez zei afgelopen maandag: '. We zien helemaal geen Productieprobleem.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl