Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 24 juni 2000 Unilever gaat uit van lagere omzetgroei

AMSTERDAM - Unilever stelt de omzetverwachting voor dit jaar neerwaarts bij. Het voedingsconcern verlaagt de ramingen van 3-4% naar 2-3%. Het gaat dan om de omzetgroei exclusief overnames. Dat heeft het concern vrijdag tijdens beurs bekendgemaakt.

De koers van het aandeel stond donderdag en vrijdag onder druk door geruchten over tegenvallende omzetten. Het aandeel daalde gisteren in Amsterdam uiteindelijk 6,3% naar 51 Euro en in Londen 9%.

Over het eerste kwartaal boekte het concern door tegenvallende verkopen in waspoeder, margarines en diepvriesproducten een omzetgroei van 1%. Rivaal Nestlé zag de verkopen met 11% toenemen.

Analisten gaan er overigens van uit dat door de overnames van onder meer ijsmaker Ben & Jerry's en afslankfabrikant SlimFast de omzet met 4-5% zal toenemen. Laatste aankoop Bestfoods zal dit jaar niet bijdragen aan de resultaten.

Over de oorzaken wil Unilever geen mededelingen doen. Het lijkt erop dat het saneren van 1200 van de in totaal 1600 merken zijn tol eist. Onlangs gaf bestuursvoorzitter Antony Burgmans al tegenover deze krant aan dat het 'wegvallen van die 1200 iets sneller gaat dan gedacht'. De omzet van deze groep was in de eerste maanden van dit jaar volgens Burgmans dik 1% afgenomen.

De 1200 vaak kleine lokale merken, zoals Zeeuws meisje of Royco, zijn goed voor ruim 10% van de totale omzet, tegen circa 90% van de resterende 400. Het gaat daar vooral om wereldwijde 'powerbrands' als Magnum of Lipton of 'Local jewels' als Unox.

Waarschijnlijk gaat het wegvallen nog sneller dan gedacht en moet rekening worden gehouden met een terugval van 10% over het jaar gemeten. Als supermarkten vermoeden dat een merk zal verdwijnen, wordt het ook niet langer besteld. Zo ontstond grote irritatie toen onlangs uitlekte dat Zeeuws Meisje geleidelijk zou verdwijnen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl