Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 16 juni 2000 Investeringen industrie naar recordniveau

AMSTERDAM De ondernemers in de industrie denken hun investeringen dit jaar 22% op te voeren tot f 25 mrd. Zo'n toename is in vijftien jaar niet vertoond. De investeringsplannen blijken uit de voorjaarsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een halfjaar geleden gingen ondernemers nog uit van een investeringsgroei van 5%. Het Centraal Economisch Plan waarop het kabinet zijn beleid voor dit jaar baseert, gaat uit van een toename van 10%.

De industrie profiteert van een sterke binnenlandse vraag, dankzij een kooplustige consument en een overheid die f 6 mrd aan meevallers in de economie pompt.

Dat drijft de economische groei in Nederland dit jaar naar 4,5%, volgens nog ver- trouwelijke ramingen van het Centraal Planbureau. Tegelijk groeit de exportvraag. Het CPB heeft de groei van de wereldhandel bijgesteld van 9,75% naar 10%. Het Internationaal Monetair Fonds vindt de Nederlandse economie ‘vatbaar voor het gevaar van oververhitting’. Als factoren noemt het IMF in een vrijdag gepubliceerde beoordeling van Nederland de 'zeer krappe arbeidsmarkt en een bovengemiddelde groei'.

De industriebedrijven blijken in de CBS-enquête soms te optimistisch, zoals in 1995 en 1997 toen de voorspelde investeringsgroei van tegen de 30% op geen stukken na is waargemaakt.

'Nu blaakt de industrie van vertrouwen', zegt CBS-onderzoeker Meurink. 'In mei stond het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in bijna zeven jaar. Ik heb niet het gevoel dat het groeipercentage gaat halveren. Kijk terug, dan zie je dat vertrouwen en investeringen keurig in de pas lopen.' De hoogste investeringsgroei van de afgelopen decennia kwam net na een recessie in 1984, op 36%.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl