Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 9 maart 2001 Informatieve website Moule Saline

Met behulp van the Networked City is er een informatieve website over de Moule Saline geopend. De Moule Saline, ook wel bekend onder de naam Wieringer Roommossel, wordt gekweekt met behulp van een nieuwe kweekmethode die door TNO is ontwikkeld.

Restaurateur en visserszoon Koos Boersen uit Den Oever pakte het idee voor deze vorm van maricultuur voor mosselen op. In 1993 zette hij rekken uit in de Waddenzee, iets boven de zeebodem, en behaalde aardige resultaten met zijn mosselkweek. Boersen nam octrooi op zijn kweekmethode maar werkte het experiment echter niet verder uit. Totdat in 1998 de 26-jarige Jan-Martin Zuidema hoorde van de kweekproeven van Boersen. Hij was geÔnteresseerd en zijn gesprekken met Boersen resulteerden in een deal: Zuidema deelt mee in het octrooi van Boersen mits hij het project tot ontwikkeling brengt.

Aan TNO in Den Helder vroeg Zuidema om advies en uit de kruisbestuiving van de kweekervaring van Boersen en de maritiem-technische kennis van TNO ontstond het idee voor mosselkweek in een beschermde en beheersbare omgeving in de bovenste waterlaag van de voedselrijke Noordzee. Het eerste jaar werd vooralsnog geŽxperimenteerd met mosselkweek op rekken in grote bakken op de kade van Den Oever. "In open zee hebben mosselen onbeperkt voedsel tot hun beschikking", vertelt Scholten, "ze regelen zelf de toevoer. Maar in een gesloten bak draait het erom de juiste balans te vinden tussen stroomsnelheid en voedseltoevoer."

Inmiddels is de belangstelling voor de nieuwe mossel al erg groot, diverse top-koks hebben zich al lovend uitgelaten en ook in de pers is eea al ruim onder de aandacht gebracht.

Voor meer achtergrond informatie kunt u de website bezoeken: http://www.moule-saline.nl/

of u kunt contact opnemen met:

Wieringer Pontonkwekers B.V.
Slingerweg 41
1777 AG HIPPOLYTUSHOEF
E-Mail: suud@planet.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl