Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 03 Oktober 2006 Nieuw elan voor Kop & munt

Aan het eind van dit jaar eindigt het huidige Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland, Kop & munt. Een goede bekendheid van het programma bij de regionale en gemeentelijke overheden en het bedrijfsleven in de Kop, hebben geleid tot prestaties en resultaten waarover men tevreden kan zijn. Kop & munt krijgt dan ook in een aangepaste vorm een doorstartmogelijkheid binnen het recent opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Kop & munt is een subsidieprogramma van de provincie en de gewestgemeenten. Het stimuleren van de economie in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal gebeurt nu per regio op verschillende manieren. Volgens de provincie is dit een versnippering van middelen. Bundeling van activiteiten zal meer slagkracht opleveren, kennis vergroten en toegang geven tot andere subsidiebronnen. Kortom, het opgaan van Kop & munt in het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord zal voor de Kop veel voordelen opleveren.

Ruim een half miljard voor de Kop

Juist de grootschalige projectplannen die in de Kop gesitueerd zijn, verdienen een grotere reikwijdte dan die van de bestaande programma's. De zeewaartse uitbreiding van de haven van Den Helder en Marina Petten zijn ontwikkelingen die een provinciale en zelfs een nationale impact zullen hebben. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord biedt deze projecten meer kansen en handvatten, een groter netwerk en een hoger kennisniveau. Behalve als subsidieverlener kan het Ontwikkelingsbedrijf ook als risicodragende partner mee participeren in de planvorming en de uitvoering.

Geschat wordt dat deze projecten en een aantal succesvolle kleinere projecten, in de komende jaren ruim een half miljard euro naar de Kop doen vloeien.

De Kop blijft aandacht trekken

In de zomer is de geboekte vooruitgang in de Kop vastgelegd in de Voortgangsrapportage 2005. Kop & munt heeft in de afgelopen jaren deelgenomen aan 156 projecten die nu al met elkaar zo'n 3.000 banen hebben opgeleverd. De potentie van deze projecten maakt het mogelijk om de banengroei naar 11.000 te laten oplopen. In totaal is er voor 500 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd waarvan 130 miljoen overheidsgeld is geweest. Deelnemen aan een project betekent voor Kop & munt niet altijd een financiële deelname. Het leveren van kennis en het leggen van contacten kunnen projecten ook op gang helpen.

Innovaties en de vestiging van andersoortige bedrijven geven de Kop de mogelijkheid om zich meer gevarieerd te ontwikkelen. Agriport A7 en het WMC (Windturbine, Materialen en Constructies in Wieringerwerf) zijn hier voorbeelden van maar ook het kleinschalige initiatief Zeeverse Vismarkt of het project Innovatief Zijpe waarin een aantal recreatieondernemers aan de kust actief zijn.

De van oudsher belangrijke economische pijlers van dit gebied zijn de sectoren visserij, offshore en bloembollenteelt. Ondernemers die binnen deze sectoren opereren worden door de markt en wet- en regelgeving gedwongen zich te heroriënteren, te innoveren en te investeren. Ook in deze sectoren worden keer op keer successen behaald.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl