Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 11 Mei 2005 IDOLS-initiatief kreeg warm onthaal

Het Centrum voor Duurzame Technologie (CDT) van Hogeschool INHOLLAND Alkmaar en de Kennis en Innovatie Kring-Noordwest Holland (KIK-NWH) hebben op 26 april met succes hun initiatief 'IDOLS' gelanceerd. 'IDOLS' staat voor: Intervisie Duurzaamheid Ondernemers Leren Studenten. Dit innovatieve samenwerkingsconcept houdt in dat ondernemers met een belangrijk initiatief op het gebied van duurzame ontwikkeling hun bedrijf openstellen voor een bijeenkomst met de buitenwereld. Vooraf krijgt het bedrijf bezoek van twee groepen van verkenners, èèn bestaande uit ondernemers en èèn uit studenten. Vervolgens presenteren zij hun bevindingen op een bedrijfsbijeenkomst voor het MKB uit de regio en andere belangstellenden. Zo'n bijeenkomst wordt georganiseerd door het CDT en de KIK, waarbij de centrale rol bij de uitvoering in handen is van KIK-starters; studenten die daarmee leren ondernemen. Leerlingen en studenten uit de gehele onderwijskolom van VMBO, MBO, en HBO zijn bij de organisatie en inhoud betrokken. Zo vinden er allerlei leerprocessen plaats. En op de bedrijfsbijeenkomst doen ondernemers uit de regio aan kenniscirculatie en netwerken, onder het genot van een drankje.

De eerste bijeenkomst van IDOLS was bij DUWAKO Precision Engineering b.v. te Alkmaar, een bedrijf dat onder andere medische apparatuur produceert. Centraal stond het energiebeheerssysteem van dit bedrijf. De machines in de werkplaats gebruiken veel elektriciteit en geven dan ook veel warmte af. Er wordt volgens de nieuwste inzichten gekoeld, verlicht en geventileerd. Dat laatste met extra veel aandacht, omdat de ondernemer een prettig werkklimaat voor zijn medewerkers nastreeft maar ook omdat het bedrijf beschikt over een zogenaamde 'clean room' voor de productie van apparatuur voor operatiekamers. Daar wordt, onder hoge kwaliteitseisen, warme lucht uit de werkplaats voor gebruikt.

Ondernemer Hans de Waard van DUWAKO heeft zich intensief met de energiesystemen van zijn bedrijf en het management ervan bezig gehouden. Vaak moest hij constateren dat hij met zijn ideeën verder was dan menig gespecialiseerd bedrijf. Ook moest hij ervaren dat als het op energiebesparing aankwam, keer op keer vergeefs door hem bij de overheid werd aangeklopt. Zoals bij de provincie Noord-Holland: "Ik had meer verdiend als ik in de tijd die ik daaraan heb besteed, kranten had bezorgd". Van subsidie van de overheid wil hij dan ook niets meer van weten. Zijn advies: "Gewoon doen en doe het zelf".

"Petje af" was de reactie van Ernst van Tongeren van Besseling Installatietechniek, een van de verkennende ondernemers op de bedrijfsbijeenkomst. Ook werd er een belangrijke les getrokken door Gerben Stam van TEMID. Bij het ontwerpen van een gebouw zouden de architect, constructeur en installateur van meet af aan moeten samenwerken. Daarmee is veel energie en financiële winst te boeken. Als de architect zijn schetsontwerp af heeft, zijn belangrijke keuzes immers al gemaakt. Voor de constructeur en adviseur is het dan te laat om optimale oplossingen te bereiken. Duurzame technologie vergt een andere aanpak. Kennis moet vanaf het begin van het ontwerpproces worden geïntegreerd.

Willem Koppen van Vos Projectontwikkeling ging nader in op de mogelijkheden van subsidie en op de bestemming van het warmteoverschot van DUWAKO. De studenten waren ook onder de indruk van het energiesysteem. De noodzaak van een geïntegreerde aanpak vond Michiel Bilstra, directeur van de School of Technology van Hogeschoool INHOLLAND en een van de deelnemers, een belangrijk signaal voor het onderwijs. Een van de 65 deelnemers deed tijdens de discussie de suggestie om de warmte te gebruiken voor de buren, het gebouw van de Kamer van Koophandel. "Ze mogen het van mij voor niets hebben", reageerde Hans de Waard. Hij ontving een prijs en was zeer voldaan over de geslaagde IDOLS-bijeenkomst. Maar hij zag ook uit naar de dag van morgen: gewoon weer aan de slag met zijn bedrijf.

De succesvolle bijeenkomst krijgt een vervolg waarbij we de feedback. Er zijn inmiddels al suggesties binnengekomen. Meer informatie op www.kik-nwh.nl (Bron: KIK)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl