Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 11 Januari 2005 Gewest Kop van Noord-Holland gaat de strijd aan tegen jeugdwerkloosheid in de bedrijfstak bouw

De negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland zetten zich in om de bestaande jeugdwerkloosheid te bestrijden. Zij doen dit onder meer door in de standaard procedure van bouwaanvragen aandacht te vragen om een deel van de bouwproductie uit te laten voeren als leerlingbouwplaats. Op die manier krijgen jongeren meer kans een opleiding in te bouw te volgen.

De gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Den Helder, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe doen dit op basis van vrijwilligheid. Zij zien in leerlingbouwplaatsen een prima mogelijkheid om de werkloosheid onder jongeren binnen hun gemeenten tegen te gaan.

Op een leerlingbouwplaats worden alle voorkomende bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd door een groep leerlingen onder leiding van een of meer opgeleide leermeesters. De leerlingen volgen een bouwopleiding in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Dit houdt in dat zij vier dagen per week werken voor het praktijkgedeelte van hun opleiding en een dag theorie per week hebben op een Regionaal Opleidingscentrum (ROC).

Een leerlingbouwplaats is uitermate geschikt om jongeren in kort tijdsbestek veel en gevarieerde praktijkervaring op te laten doen. Op een leerlingbouwplaats leren ze zowel in teamverband als zelfstandig te werken en krijgen op deze manier een snel inzicht in het totale bouwgebeuren.

Uit onderzoeken van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) is gebleken dat het slagingspercentage onder leerlingen, die een deel van hun opleiding op een leerlingbouwplaats hebben gewerkt, hoger ligt dan bij leerlingen die dit niet hebben gedaan. Bovendien is gebleken dat zij langer in deze bedrijfstak werkzaam blijven. Een goede vakopleiding betekent meer kans op een vaste baan.

Om leerlingen de kans te geven een deel van hun opleiding op zo“n bouwplaats door te brengen zijn er uiteraard geschikte projecten nodig. Dit kunnen projecten in zowel de utiliteits- als de woningbouw zijn. Een leerlingbouwplaats kan ook onderdeel uitmaken van een groot woningbouwproject. Een aantal woningen wordt dan specifiek als leerlingbouwplaats uitgevoerd.

Ook het samenwerkingsverband voor de bouw, Espeq Bouw te Heerhugowaard, staat positief tegenover het opleiden van leerlingen op een leerlingbouwplaats. De meeste leerlingen die een bouwopleiding volgen zijn in dienst van een samenwerkingsverband. Zij volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een of meer aangesloten bedrijven.

Bouwradius Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven stimuleert zowel opdrachtgevers als aannemers projecten uit te voeren als leerlingbouwplaats en is dan ook blij met de initiatieven van het bestuur van het Gewest. (Bron: Gewest KvNH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl