Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 06 Juni 2003 Ondernemers kunnen tegenstrijdige regelgeving melden

De moeder-organisatie van MKB-Noordwest Holland, de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, is van mening dat het bedrijfsleven en met name het mkb negatieve en ongewenste gevolgen ondervindt van regelgeving. Dit komt enerzijds door de hoge administratieve lasten en anderzijds door de tegenstrijdigheid en overlap in regels.

Lasten door regelgeving ontstaan door:

  1. Administratieve lasten die voortvloeien uit bestaande wetgeving
  2. Administratieve lasten die voortvloeien uit nieuwe wetgeving
  3. Administratieve lasten die voortvloeien uit overlappende en tegenstrijdige regelgeving.

Om de administratieve lasten die voortvloeien uit bestaande wetgeving terug te dringen bestaan er actieplannen per ministerie. Het Ministerie van Economische Zaken kent een projectgroep 'vermindering administratieve lasten' die de ministeries controleert op het terugdringen van de administratieve lasten. Actal is opgericht om te controleren dat nieuwe wetgeving niet tot hoge administratieve lasten leidt.

Tegenstrijdige regelgeving

Administratieve lasten veroorzaakt door tegenstrijdige regelgeving is een nieuw terrein. Het Ministerie van Economische Zaken is op aandringen van MKB-Nederland een project gestart om tegenstrijdige regelgeving op te sporen en aan te pakken:

het Meldpunt Strijdige Regels:
0800 - 8642468 of via www.strijdigeregels.nl tot 1 september 2003.

Bij het Meldpunt Regelgeving kunnen ondernemers klachten indienen over tegenstrijdigheid en onduidelijkheid rondom regelgeving. Aan de hand van de klachten worden een aantal onderwerpen uitgelicht en aangepakt in de vorm van pilots. EZ heeft daarbij niet de illusie dat het mogelijk is om 'het complex van regels, dat gedurende decennia is gegroeid, met ? druk op de knop terug te draaien'. Het streven is om samen met ondernemers een aantal belangrijke knelpunten zo goed mogelijk op te lossen, door middel van concrete praktische maatwerkoplossingen per sector. In eerste instantie gaat het met name om knelpunten op het gebied van arbeidsomstandigheden, brand- en voedselveiligheid, milieu en natuurbeheer, bouw en ruimtelijke ordening.

Naast het meldpunt is het Ministerie een gericht onderzoek onder branches gestart om conflicterende regelgeving in kaart te brengen. De branches werken hier actief aan mee. Deze gegevens helpen bij het selecteren van de pilots, omdat ook naar de urgentie van de problemen wordt gevraagd.

Verloop van het project

De looptijd van het project is van mei tot en met september 2003. Wanneer nodig zal het project worden verlengd tot november, hetgeen in overleg met MKB-Nederland zal gebeuren.

Contactpersoon MKB-Nederland: drs. J.J.M. Rats, 015 ? 21 91 283, rats@mkb.nl Voor verdere informatie verzoeken kan contact worden opgenomen met het secretariaat: Caroline Nugteren, 015 ? 21 91 245, nugteren@mkb.nl (Bron: MKB Noordwest Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl