Algemeen: 23 januari 2018 Miljoenenimpuls voor Noord-Holland - energietransitie, duurzame economie, mobiliteit en natuur
Bron: Prov. N-H -
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen € 69 miljoen extra investeren in
energietransitie, duurzame economie, mobiliteit en natuur. Concreet wordt het geld ingezet voor het probleem van de bodemdaling in
veenweidegebieden, handhaving in natuur- en in stiltegebieden, projecten op het
gebied van bereikbaarheid en in de versterking van de regionale duurzame
economie door de aanleg van CO2-leidingen.
Provinciale Staten hebben op 6 november 2017 in een motie gevraagd financiële mogelijkheden te zoeken voor nieuwe initiatieven om zo in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in Noord-Holland. De extra initiatieven komen boven op de plannen uit het coalitieakkoord Ruimte voor Groei. Met deze impuls willen Gedeputeerde Staten invulling geven aan de motie.
Investeringen
Om de natuur in Noord-Holland te verbeteren stellen Gedeputeerde Staten voor extra te investeren in de gezonde leefomgeving, door onder andere geluidoverlast en de bodemdaling van de veenweidegebieden te verminderen. Daarnaast willen Gedeputeerde Staten een landschapsfonds opzetten dat de kwaliteit van natuur, recreatie en landschap, de zogenoemde groene infrastructuur, verbetert.
Door extra te investeren in de Duinpolderweg wordt de bereikbaarheid verbeterd en de overlast door geluid en luchtverontreiniging verminderd. Verder nemen Gedeputeerde Staten extra maatregelen om de productiecapaciteit voor woningen te verhogen, zodat de noodzakelijke huizen ook daadwerkelijk gebouwd kunnen worden.
Ten slotte stellen Gedeputeerde Staten voor geld beschikbaar te stellen voor de restauratie van Rijksmonumenten. Provincies zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor de restauraties van Rijksmonumenten die niet als woonhuis zijn gebouwd. Het gaat hier onder meer over agrarisch-, industrieel en religieus erfgoed.
Noord-Holland kent 14.000 Rijksmonumenten.
Duurzame economie en energietransitie
Gedeputeerde Staten willen ook een financiële injectie geven aan de verduurzaming van de provinciale economie en initiatieven op het gebied van energietransitie. In Noord-Holland gaat het om projecten zoals geothermie en warmtenetten, het Solar Lab in Petten, de Green Deal CO2 voorziening voor de glastuinbouw en klimaatadaptatie. Daarnaast maakt Noord-Holland zich in de lopende onderhandelingen met het Rijk over het zogenaamde bestuursakkoord sterk voor nog meer investeringen om de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland te versnellen.
Overig nieuws van vandaag
- Jaarprogramma 2018 de Kop werkt
- Chique snuisterijen aan boord zeventiende-eeuws scheepswrak in de Waddenzee
- 5 miljoen voor 53 rijksmonumenten in Noord-Holland
- Miljoenenimpuls voor Noord-Holland - energietransitie, duurzame economie, mobiliteit en natuur
- Ontwikkelingsbedrijf NHN verhuist per 1 februari 2018 naar Inholland
- Netwerkmiddag / bedrijfsbezoek Recreatie en Toerisme Hollands Kroon op 19 februari 2018 - Aanmelden voor 10 februari
- Mooie Ogen, Bemo Rail, De Boereplaats en ZoH!P zijn de winnaars van ondernemersverkiezing gemeente Schagen
- Belbus Noordkop: Oproep vrijwilligers
- Burgerbrug: St. Josephschool start met DrinkWater-campagne