Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 06 oktober 2016 Slechts 25% Noord-Hollanders voorbereid op overstroming

HHNK logoBron: HHNK - Een kwart van de Noord-Hollanders weet hoe je je op een overstroming kan voorbereiden. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij het waterbewustzijn ten aanzien van leven met water centraal staat. Hoewel de kans op een overstroming klein is, kunnen de gevolgen extreem groot zijn. We starten daarom deze week een voorlichtingscampagne.

Zorgwekkend

Het OESO rapport 'Water Governance in the Netherlands, Fit for the Future?' uit 2014 laat een nog minder positief beeld voor Nederland zien. Hoewel uit het rapport blijkt dat het waterbeheer in ons land goed geregeld is, komt het tekort aan waterbewustzijn eveneens naar voren. Uit een onderzoek dat in 2009 onder 1000 burgers werd gehouden, bleek dat 85% nauwelijks of nooit aan de mogelijkheid van een overstroming denkt. 72% schat de kans dat hij/zij door een overstroming getroffen wordt als zeer klein of verwaarloosbaar in.

Resultaten Noord-Holland

Nederlanders zijn zo gewend dat ze in een veilig land wonen, dat ze vergeten dat tweederde van het land zich onder zeeniveau bevindt. In Noord-Holland ligt het percentage met 90% onder zeeniveau nog hoger. Uit het onderzoek dat we hebben laten doen, blijkt verder dat 90% weet dat het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. 40% wil graag weten wat men moet doen in het geval van een overstroming. Op die behoefte speelt het waterschap in met een informatieve campagne om de zelfredzaamheid van bewoners te vergroten

Flyer op de mat

In de laatste week van september 2016 valt bij de inwoners van de gemeenten Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Hoorn, Koggenland en Opmeer een flyer op de mat. Met informatie hoe je je kunt voorbereiden op een overstroming en wat het hoogheemraadschap doet om dat te voorkomen.

Op de themacampagnesite www.veiligschoonvoldoende.nl toont een animatiefilmpje hoe snel en hoog het water kan komen als bij Enkhuizen de dijk doorbreekt. Ook kan je er per postcodegebied zien hoe hoog het water in jouw buurt komt bij een overstroming.

Verder krijgen de historie en het beheer en onderhoud van dijken aandacht in de campagne. Zo ben je van harte welkom bij een dijkwandeling met een beheerder en een historische lezing.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl