Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 08 september 2015 Lancering campagne Ons Water in Noord-Holland

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Met een gezamenlijke druk op de knop lanceerden de waterbestuurders op 2 september 2015 in het Zuiderzeemuseum de campagne Ons Water in Noord-Holland. Met deze website willen de waterpartners de Nederlanders waterbewust maken. Want schoon water in de sloot en uit de kraan is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Net zomin als veilig wonen onder zeeniveau. Op de website www.onswater.nl zie je hoe laag je huis ligt ten opzichte van de zee. En nog veel meer.

Water raakt iedereen. De vele kanten van water en hoe jij ermee te maken krijgt, vind je terug op deze website. Met het intypen van je postcode krijg je alle informatie over water bij jou in de regio zoals waar gewerkt wordt aan water en wateruitjes. Verder vind je er tips hoe je wateroverlast bij hevige buien kunt voorkomen.

Gedeputeerde Cees Loggen: "Noord-Holland is aan drie kanten omringd door water: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Ook is er een enorme diversiteit aan binnenwater. We moeten dat vele water goed in de gaten houden, maar het biedt natuurlijk ook allerlei mogelijkheden ervan te genieten. Denk alleen al aan varen en zwemmen. Die combinatie is wat Noord-Holland uniek maakt."

Dreiging overstroming in 3D-lespakket

Bij de start van de bewustwordingscampagne Ons Water in Noord-Holland kregen docenten en leerlingen van OSG West-Friesland het lespakket 'Hoogwater op het schoolplein' aangeboden. Vernieuwend aan dit lespakket is dat het gebruikmaakt van een 3D-computerspel met simulaties, gebaseerd op echte overstromingsgegevens van de overheid. Zo komt de dreiging van ons water dichtbij.

De maker van het lespakket, aardrijkskundedocent Adwin Bosschaart, onlangs gepromoveerd op dit onderwerp, weet waarover hij praat: "Veel mensen denken: als het misgaat dan zorgt de overheid wel voor ons. Nou, zo werkt het niet. Je zult zelf moeten nadenken." Noord-Holland ligt voor 90% onder de zeespiegel. Veel mensen weten dat niet. In dit gebied veilig wonen en leven is dus niet vanzelfsprekend. Nederland is nooit klaar met ons water, want het klimaat verandert. Dat zien we bij wateroverlast als gevolg van veel regenval, maar overstromingen zijn ook nooit uit te sluiten, al denken veel Nederlanders van wel.

Waterpartners, scholen en musea

Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven.

In Noord-Holland zijn de waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Amstel Gooi Vecht en Waternet betrokken. Net als drinkwaterbedrijf PWN en de provincie Noord-Holland.

Ook musea zoals het Zuiderzeemuseum doen mee. Scholen werken mee door in de lessen aardrijkskunde en biologie het verhaal van het watermanagement en -beheer aan kinderen en jongeren door te geven.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl