Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 18 juni 2015 Rondje Noord-Holland met 190 cursisten

'In Nederland is het water dus je vriend, maar ook je vijand', concludeerde Dahir uit Somalië tijdens een bezoek aan de Brekermolen in Etersheim. Dahir volgt een inburgeringscursus bij Fiolet Taaltrainingen. Volgende week bestaat Fiolet vijftien jaar. Om dat te vieren hebben 190 cursisten met hun begeleiders op dinsdag 16 juni 2015 een rondrit door Noord-Holland gemaakt waarbij zij een bezoek brachten aan vier bijzondere plekken die allemaal iets met water te maken hebben.

Sinds 23 juni 2000 verzorgt Fiolet Taaltrainingen cursussen Nederlands voor iedereen die het Nederlands nog niet of nog niet goed genoeg beheerst.

Monique Schoorl, samen met haar partner Hans van der Jagt directeur van Fiolet: 'Ik ben thuis aan de keukentafel begonnen met twee cursisten. Geleidelijk zijn we gegroeid. Momenteel hebben we 502 cursisten in huis. Ze krijgen van inmiddels 38 docenten les op drie leslocaties, in Purmerend, Hoorn en Schagen.' De cursisten zijn afkomstig uit tal van landen, van Syrië tot Somalië, van Vietnam tot Nepal. Deze inburgeraars wonen in heel Noord-Holland: van Den Helder tot Petten, van Hippolytushoef tot Hoorn, van Purmerend tot Edam-Volendam.

Schoorl wilde ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Fiolet een feest voor de cursisten organiseren. Schoorl: 'Veel cursisten weten wel de weg van hun huis naar de supermarkt en naar school of het ziekenhuis. Maar veel verder komen ze vaak niet. Het is voor hen niet vanzelfsprekend dat je overal naar toe kunt gaan. Onze doelgroep heeft over het algemeen weinig geld en geen auto. Dus op allerlei mooie plekken waar wij wel kunnen komen, kunnen zij niet komen. Ik vond het daarom leuk om voor onze doelgroep een feest te organiseren met een educatief karakter. Dat werd het Rondje Noord-Holland.'

Op dinsdag 16 juni 2015 vertrokken om negen uur stipt drie bussen met in totaal 190 cursisten vanuit de verschillende leslocaties. Via verschillende routes voerde het Rondje Noord-Holland langs polder, dijk, duin, zee en meer.

Op die manier werd ook aangesloten bij het einddoel waar de meeste cursisten naar toe werken, het verplichte inburgeringsexamen. Naast luisteren, spreken, schrijven en lezen maakt het vak Kennis van de Nederlandse Maatschappij deel uit van dat examen. In dit vak wordt onder meer aandacht besteed aan de strijd van Nederland met het water.

Een bezoek aan een molen kon daarom natuurlijk niet ontbreken. In de Brekermolen in Etersheim kregen de cursisten uitleg van de molenaar en een gids over het droogmalen van de polder en de aanleg van de dijk. 'Als de dijk kapot gaat, loopt dan alles onder water?', vroegen de cursisten verbaasd. Voorafgaand aan deze dag hadden de cursisten al gewerkt met een lespakket over het Noord-Hollandse landschap maar hier konden ze met eigen ogen zien hoeveel meter de polder onder zeeniveau ligt. De geur van gemaaid gras, een molen, appeltaart, schapen in de polder, de IJsselmeerdijk, veel Hollandser kon het niet. 'Echt Nederlands', vond Hawa uit Somalië dan ook.

Op de Afsluitdijk reageerden veel cursisten verwonderd op het uitzicht met aan de ene kant het IJsselmeer en de andere kant de Waddenzee. De meer gevorderden probeerden de Nederlandse teksten op het informatiepaneel over de bouw te ontcijferen, voor de beginners boden de foto's uitkomst. Het uitzicht vanuit de toren was voor de docenten een mooie gelegenheid om de woorden zee en meer en zoet en zout nog eens uit te leggen. Voor Michelle uit Kameroen vormde het bezoek aan de Afsluitdijk met het standbeeld van Cornelis Lely het hoogtepunt van de dag: 'Door die meneer kunnen we hier nu veilig staan.'

'Wie wil er mee naar Wieringen varen?' Met dit volksliedje werden de cursisten op Wieringen verwelkomd door een echtpaar in traditionele klederdracht. De trekzak van de vrouw kon op veel enthousiasme rekenen, evenals haar vijf rokken, die vroeger dienden om de indruk van rijkdom te wekken. Rijke mensen waren immers dik, arme mensen dun. Aan de oever van de Waddenzee vertelde een gids over de werking van eb en vloed, wat lastige begrippen bleken te zijn voor cursisten die afkomstig zijn uit landen zonder getijden.

Het Rondje Noord-Holland werd afgesloten in Petten. Alle cursisten kwamen hier uiteindelijk samen om het project Kust op kracht te bekijken. Voor sommige cursisten was het de eerste keer dat ze de Noordzee zagen. Anderen waren al eerder in Petten geweest maar konden nauwelijks geloven dat het gebied in korte tijd zo ingrijpend veranderd is. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering zijn onlangs versterkt omdat ze een zwakke schakel in de kustverdediging vormden. Het Rijk en de overheid hebben ervoor gekozen om de oude dijk niet te verhogen. In plaats daarvan is er een nieuw strand- en duingebied aangelegd. Farghad : 'Wij hebben in Oezbekistan geen zee maar ik vind Nederlanders echt slim dat ze dit allemaal kunnen maken.'

Rondje Noord Holland 190 cursisten

Op deze zonnige feestdag was het water geen vijand maar vriend. Op het strand gingen de schoenen uit en een enkeling waagde zich tot aan de knieën in zee. In een enorme kring werd het Rondje Noord-Holland zingend en dansend afgesloten.

Tekst: Ber Fontaine, foto: Fleur Dejong.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl