Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 17 december 2013 Gemeenten in Noord-Holland Noord ondersteunen NIX 18-campagne; niet roken en drinken voor je 18e

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Het is normaal om tot je 18e niet te roken en te drinken. Het project ‘In control of alcohol & drugs', waarin gemeenten, GGD, politie en hulpverleningsinstanties in Noord-Holland Noord samenwerken, ondersteunt de NIX 18-campagne van het Ministerie van VWS om deze sociale norm te versterken.

Een actuele kwestie, want op 1 januari 2014 gaat de leeftijd voor verkoop van alcohol en tabak naar 18 jaar.

Gemeenten in Noord-Holland Noord zetten zich sinds 2013 samen in om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren aan te pakken. Jongeren drinken namelijk nog steeds te vaak, te vroeg en te veel en dat is schadelijk voor hun ontwikkeling, gezondheid en veiligheid.

Ouders en jongeren

Ouders ontvangen van hun gemeente begin volgend jaar een brief en flyer met uitleg over de veranderingen die gelden voor hun kind. Ouders worden hiermee geïnformeerd over de wettelijke verandering en krijgen tips over hoe zij afspraken met hun kind kunnen maken. De landelijke campagne richt zich op de omgeving van jongeren, maar gemeenten in Noord-Holland Noord informeren begin volgend jaar ook de jongeren zelf.

Alcoholverstrekkers en voortgezet onderwijs

Horecaondernemers, sportverenigingen en buurthuizen met een drank- en horecavergunning worden dit jaar door hun gemeente geïnformeerd over de campagne NIX 18 en over de wijzigingen in de drank en horecawet die per 1 januari 2014 gelden. De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol gaat van 16 naar 18 jaar.

De alcoholverstrekkers krijgen ook een handige schenkkaart met diverse tips voor hun personeel. Het voortgezet onderwijs ontvangt begin volgend jaar informatie van de GGD Holland Noorden over wat deze veranderingen voor hen betekent.

Afspraak van NIX

Als kinderen ergens behoefte aan hebben is het duidelijkheid. Daarom de afspraak van NIX; geen alcohol en niet roken onder de 18 jaar. Het is een afspraak die een ouder met zijn kind maakt, zodat er geen misverstanden ontstaan tijdens het uitgaan of op feestjes. Kijk voor meer informatie op www.nix18.nl, www.hoepakjijdataan.nl en www.uwkindenalcohol.nl

Aanpassing wet

Op 1 januari 2014 gaat de leeftijd voor verkoop van alcohol en tabak naar 18 jaar én zijn jongeren onder de 18 die op voor het publiek toegankelijke plaatsen (zoals op straat, in parken en in het café) alcohol in het bezit hebben strafbaar. Zowel voor alcoholverstrekkers als voor jongeren zelf gelden (straf)maatregelen als deze leeftijdsgrens niet nageleefd wordt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl