Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 05 december 2013 Afvoer splijtstoffen Lage Flux Reactor Petten

NRG logoBron: NRG - Op 4 december 2013 heeft vanuit NRG in Petten een afvaltransport plaatsgevonden van de splijtstofelementen uit de Lage Flux Reactor (LFR) naar COVRA in Zeeland. Deze splijtstofelementen zijn afgevoerd in een speciaal daarvoor vergunde container, het afval is inmiddels veilig bij COVRA gearriveerd. De afvoer is een belangrijke stap op weg naar de ontmanteling van de opleidingsreactor.

In december 2010 heeft NRG de bedrijfsactiviteiten van de LFR beëindigd. Direct daarna zijn de voorbereidingen gestart voor het ontmantelen van de LFR en de bijbehorende hal. De splijtstofelementen -de brandstof van de reactor- vormen het meest radioactieve deel van de reactor. Het splijtstof bestaat uit hoogverrijkt uranium, dat gevoelig is voor proliferatie. De veilige afvoer vormt hiermee een mijlpaal bij de wereldwijde initiatieven om het gebruik van hoogverrijkt uranium in de wereld uit te bannen.

Nu de belangrijkste radioactiviteit uit de reactor is afgevoerd, zal de reactor verder worden ontmanteld en afgebroken, waarna het terrein beschikbaar komt voor andere doeleinden.

Meer over de Lage Flux Reactor

De Lage Flux Reactor was tot 2010 de oudste nucleaire reactor in bedrijf in Nederland. Vijftig jaar lang, sinds september 2013 1960, is deze kleine reactor met een vermogen van 30 kilowatt ingezet voor de training en opleiding van reactorpersoneel. Daarnaast is er ook materiaalonderzoek verricht zoals echtheidsonderzoek van schilderijen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl