Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 12 november 2013 Dodelijke kattenziekte slaat ook toe in Anna Paulowna

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Recentelijk (september 2013) hebben we meegemaakt dat er een ernstige uitbraak van de kattenziekte was in Den Helder. Veel katten zijn hieraan overleden, ondanks de intensieve behandeling en verzorging die werd ingesteld om de dieren te redden. Sinds woensdag 30 oktober is er ook een uitbraak in Anna Paulowna geconstateerd. Er zijn inmiddels vier katten overleden aan het erg besmettelijke virus. We raden de katteneigenaren aan om zo snel mogelijk hun dieren te laten vaccineren om ze te beschermen tegen deze snel dodelijk verlopende aandoening.

Inenten

Advies is om jaarlijks de katten in te enten tegen katten- en niesziekte. Indien uw kat jaarlijks wordt geënt is deze voldoende beschermd. In zeer enkele gevallen kunnen er milde verschijnselen ontstaan, maar doordat de afweer voldoende is, kan het lichaam het virus zelf uitschakelen. Indien uw kat niet of onvoldoende wordt gevaccineerd, wordt aangeraden om dit zo snel mogelijk te doen. Ook binnenkatten! (Zie verhaal hieronder.) De enting wordt na drie weken herhaald, ook wel de “boostervaccinatie” genoemd om daarna volledig beschermd te zijn.

Oorzaak

Kattenziekte (feline panleucopenie, feline parvovirus) wordt veroorzaakt door het meest dodelijke virus bij de kat (90% sterfte). Alleen katachtigen, wasberen, nertsen en vossen zijn hiervoor gevoelig. Dat betekent dat het onder andere niet besmettelijk is voor de mens. Zieke katten scheiden grote hoeveelheden van het virus uit via de ontlasting. Indien katten virusdeeltjes via directe manier (via de bek) of via inademing binnen krijgen, kunnen ze besmet worden en zullen de verschijnselen na twee tot zeven dagen zichtbaar zijn. Kittens in de baarmoeder van een geïnfecteerde moeder kunnen het ook krijgen, aangezien het virus door de placenta (moederkoek) heen kan. Het is een stabiel virus, dat meerdere maanden in de buitenwereld kan overleven. Zo lopen binnenkatten ook risico, omdat besmetting via schoeisel en kleding mogelijk is!

Daarnaast kunnen ook vlooien het virus overdragen.

Besmetting

Katten van alle leeftijden kunnen besmet worden, kittens zijn het gevoeligst.

Het is hoofdzakelijk een aandoening van het maag-darmkanaal, waardoor de kat gaat braken en bloederige diarree vertoont. Er treedt heftige koorts op. Ook gaat de weerstand van het dier snel achteruit. Het gaat gepaard met erge buikpijn en uitdrogingsverschijnselen.

De diagnose kan gesteld worden via het testen van ontlasting of bloed. Dit wordt gedaan in gespecialiseerde laboratoria. Gezien het snelle en heftig verloop van de optredende verschijnselen en de ziekte erg besmettelijk is, is het een prioriteit om zo vroeg mogelijk te handelen. Het virus zelf is niet te bestrijden maar een intensieve ondersteunende therapie en goede verzorging verbeteren in belangrijke mate het herstel. Dieren die verdacht zijn of waarvan is aangetoond dat ze kattenziekte hebben, dienen in isolatie gehouden te worden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl