Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 07 november 2013 Gemeente Den Helder en Sport- en buurtverenigingen sluiten convenant tegen alcoholmisbruik

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Sport- en buurtverenigingen tekenen een convenant met de gemeente om gezamenlijk het (overmatig) alcoholgebruik door vooral jongeren tegen te gaan. In het convenant staan onder meer afspraken over de alcoholschenktijden, het afschaffen van 'happy hours', het benaderen van ouders bij ongewenst gedrag en het geven van voorlichtingsbijeenkomsten aan leden en ouders. De gemeente betaalt cursussen voor barvrijwilligers en zorgt voor promotiemateriaal. De afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst, zodat die voor alle partijen helder en uit te voeren zijn. De ondertekening vond plaats in het stadhuis, op woensdagmiddag 6 november 2013.

Andere mentaliteit

Vooral jongeren drinken te veel en te vaak, ook in Den Helder. Dat is niet gezond en het levert problemen op in het verkeer en voor de openbare orde. De mentaliteit bij jongeren moet om. De gemeente speelt een belangrijke rol in het ontmoedigingsbeleid. De nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) geeft de lokale overheid meer mogelijkheden plaatselijk invulling te geven aan het alcoholbeleid. Maar de actie kan niet alleen van de kant van de gemeente komen.

Die heeft daarom de samenwerking met (sport)verenigingen gezocht. Zij bereiken veel jongeren en bieden een sociale omgeving waarin normen en waarden worden gesteld. Met het tekenen van het convenant onderschrijven de verenigingen het belang van hun rol in deze problematiek en nemen zij hun verantwoordelijkheid als het gaat om het naleven van de regels in de Drank- en Horecawet.

Eerlijke concurrentie

De gemeenteraad neemt in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) bepalingen op die oneerlijke concurrentie door paracommerciële instellingen (stichtingen, buurthuizen en (sport)verenigingen met kantines) met de reguliere horeca voorkomen. Vanwege dat laatste scherpt de gemeente de alcoholschenkingstijden voor kantines en buurthuizen aan: voortaan mag daar alleen een uur vóór en twee uur na een verenigingsactiviteit drank worden geschonken, en dan alleen nog tussen 12.00 en 0.00 uur. Het college heeft voor eenduidige regels gekozen die gemakkelijk zijn uit te voeren, zonder dat gediscussieerd kan worden over de interpretatie.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl