Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 05 juni 2013 Kustweek NH toont resultaat van kust van de toekomst

Tijdens de Kustweek Noord-Holland van 4 tot en met 11 juni 2013 in Bergen krijgen bezoekers een blik op de toekomst van de Nederlandse kust.

Verschillende activiteiten, zoals een debat op 4 juni 2013, een 8 meter grote maquette en excursieprogramma, geven inzicht in hoe de kust zich in heden, verleden en in de toekomst ontwikkelt. Ook presenteert Atelier Kustkwaliteit, samen met de provincie Noord-Holland, de resultaten van twee jaar onderzoek met ontwerpideeën voor een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust.

Activiteiten in Bergen (Culturele buitenplaats Kranenburgh)

De toekomst van de kust wordt op 4 juni, onder leiding van Hester Macrander, besproken in een debat. Tafelgasten zijn: gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland, directeur Deltaprogramma Kust Emmy Bolsius, bestuurders, ondernemers en kustbeheerders.

Een grote maquette (8 meter lang, 3 meter breed) laat de bezoekers zien hoe hoog en diep de Nederlandse kust is. Een driedimensionale animatiefilm vertelt hoe het zand zich beweegt en hoe dynamisch de kust zich in verleden, heden én toekomst ontwikkelt. Er zijn ook films en verhalen over de Noord-Hollandse kust te zien. Op 9 juni 2013 kunnen bezoekers in Egmond aan Zee vissen in de branding en wandelen met een IVN natuurgids in Bergen. Op 8 juni 2013 is er een programma voor kinderen.

Lange termijnvisie op de kust

Vanuit het Deelprogramma Kust van het Deltaprogramma kwam de vraag om een lange termijnvisie te ontwikkelen voor een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust. Atelier Kustkwaliteit deed daarom in 2011 en 2012 ontwerpend onderzoek naar manieren om de veiligheid van de kust te combineren met economische kansen en een aantrekkelijk kustgebied voor álle gebruikers.

Belangrijk was de verdeling van het extra aan te brengen zand om de kust te versterken. Het zand is nodig om het achterland te beschermen tegen de gevolgen van zeespiegelstijging. De belangrijkste ontdekking is dat ontwerpen met zand kansen biedt om nieuwe kustlandschappen te maken die sterk, mooi en veilig zijn.

De landschappen bieden ruimte voor recreatie, zoals fietspaden langs de zee en strand in plaats van dijken. De provincie Noord-Holland participeert in verschillende projecten die uitgaan van deze visie, zoals www.kustopkracht.nl.

Meer informatie

Bekijk het volledige programma op: www.kustweek.nl en blijf op de hoogte via . Resultaten van Atelier Kustkwaliteit: www.atelierkustkwaliteit.nl.

Atelier Kustkwaliteit is een initiatief van de vier kustprovincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en Friesland, de Gemeente Den Haag, Deltaprogramma Kust, de TU Delft en van Oord BV, ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Aanleiding voor het werk van het atelier was het ontwikkelen van een lange termijn visie voor een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust door het Deelprogramma Kust van het Deltaprogramma. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl