Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 22 mei 2013 Nog steeds te veel jongeren in Noord-Holland Noord dronken naar het ziekenhuis

Uit cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat in 2012 opnieuw een relatief groot aantal jongeren met verschijnselen van alcoholvergiftiging zijn opgenomen in de regionale ziekenhuizen. In de Kop van Noord-Holland ging het daarbij om 44 jongeren, in Noord-Kennemerland om 59 jongeren en in West-Friesland kwam de teller uit op 33. 'Dat alcoholbeleid gericht op jongeren effect heeft, blijkt wel uit deze cijfers. In West-Friesland plukken ze daar de vruchten van', aldus Martin Smeekes, arts en directeur Ambulancezorg Noord-Holland Noord.

In de cijfers van het aantal ambulance-inzetten in de regio's Kop van Noord-Holland en Noord-Kennemerland zien we een piek in de leeftijdsgroep van 16 jaar; precies de leeftijd waarop volgens oude wetgeving jongeren alcohol mochten kopen. In West-Friesland zien we hier ook een lichte stijging, maar het aantal opnames is beduidend lager: 9 opnames in West-Friesland tegenover 17 in de Kop van Noord-Holland en 19 in Noord-Kennemerland. "Je kunt duidelijk zien dat de gemeentes in West-Friesland al een aantal jaren een gericht beleid voeren ten aanzien van jongeren en alcoholgebruik. Natuurlijk is het totaal aantal opnames nog altijd te veel, maar we zien wel een daling ten opzichte van 2011 en dat is bemoedigend", vindt Martin Smeekes. De arts benadrukt daarbij nog eens dat de cijfers van Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland waarschijnlijk nog wat negatiever zijn. "Naast de ambulancedienst houdt het West-Fries Gasthuis in West-Friesland ook zelf een registratie bij. De andere ziekenhuizen - het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder - doen dat nog niet. De kans is dus groot dat de aantallen in die regio's nog hoger uitvallen."

Mix van factoren

Smeekes noemt het alcoholmisbruik onder jongeren 'een ingewikkeld probleem'. "De aanpak van dit probleem vraagt om een benadering van diverse kanten. Wat helpt, is een goede leeftijdscontrole op alle plekken waar jongeren alcohol kunnen kopen - dus niet alleen in de supermarkt of slijterij, maar ook in de sportkantine en in het café. Vervroegde sluitingstijden in de horeca helpen ook, in elk geval voorkom je daarmee de excessen en de overlast die ontstaan als jongeren teveel gedronken hebben. Scholen spelen eveneens een belangrijke rol als het gaat om voorlichting en bewustwording. En vergeet vooral ook niet de rol van de ouders. De praktijk leert namelijk dat jongeren zich wel degelijk laten beïnvloeden door de regels van thuis en de afspraken die zij maken met hun ouders. In West-Friesland is de laatste jaren een beleid gevoerd dat een mix is van deze factoren. De cijfers laten nu zien dat dit een goede aanpak is, het aantal ziekenhuisopnames is gedaald en beduidend lager dan in de andere regio's."

Voorbeeldgedrag

Wat Smeekes opvalt, is dat het thema 'alcohol en jongeren' nogal eens wordt onderschat, zowel door ouders als door gemeenten. "De gedachte is vaak: 'dat doet mijn kind niet', of ' dat gebeurt niet in onze gemeente', maar dat blijkt een misvatting. In het noordelijk deel van Noord-Holland is veel drinken onderdeel van de cultuur, met name tijdens kermissen, schuurfeesten en evenementen zoals de Paasvee in Schagen. In deze regio's worden ook nogal wat volwassenen met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Dan is het niet zo gek dat kinderen dat gedrag overnemen, ze groeien ermee op. Bovendien is alcohol belachelijk goedkoop. In de aanbieding bij de supermarkt koop je 24 flesjes bier voor 9 euro. Belangrijk is dan ook om te focussen op bewustwording: wat doet overmatig alcoholgebruik met jonge hersenen? Wat zijn de gevolgen op termijn? Als je al jong begint met drinken, kweek je een verslaving voor de toekomst." Het registeren van de ambulance-inzetten voor alcoholvergiftiging is geen officiële taak van de ambulancedienst. "Toch doen wij dit omdat we het belangrijk vinden dat de betrokken gemeentes over deze informatie beschikken; daar kunnen zij hun beleid op afstemmen. Wij zien dit als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid." (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl